Humánmeteo: nyomasztó nap jön (2021.05.05.)

Csütörtökön lehangoló, általában fényszegény idő lesz, habár front nem érkezik. A fényhiány sokak hangulatára hatással lehet, ráadásul az előző nap kezdődött fejfájás sem mérséklődik számottevően.

Csütörtökön nem érkezik front, de felhős, szürke időre készülhetünk. Az átlagosnál jóval alacsonyabban alakul a hőmérséklet, lesz, ahol csak 12, 13 fokot mérhetünk a délutáni órákban. A szél is sokfelé erős lesz, nem éppen így szoktunk elképzelni az ideális májusi időt. A szokatlan hűvös megterhelést jelent az immunrendszerünknek is: fertőzésveszély térkép a Meteo Klinikán !

Migrénes, majd görcsös fejfájás gyötörhet

A Frontjelentésben szereplő panaszok mellett gyakori panasz lehet a lehangoltság, fásultság, még akkor is, ha nem kimondottan vagyunk frontérzékenyek. Ilyenkor sokaknak nem esik jól kimozdulni, munkába vagy iskolába menni, a kedvetlenséggel párhuzamosan pedig jelentősen csökkenhet a teljesítőképességünk is. A gyerekek esetében is rosszkedvet tapasztalhatunk, egymással is türelmetlenebbek, a kisebbek nyűgösebbek.

A gyerekek is megszenvedhetik a holnapi fényszegény, lehangolt időt. Fotó: Getty Images
A gyerekek is megszenvedhetik a holnapi fényszegény, lehangolt időt. Fotó: Getty Images

Amennyiben a fokozottan érzékenyek körébe tartozunk, akkor többek között vérnyomásproblémákat tapasztalhatunk, szédülés, kisebb rosszullét léphet fel. Lehetőség szerint tervezzük meg praktikusan a napunkat, hogy elkerülhessük a kapkodásból, sietségből járó idegeskedést. A fejfájósok azonban már rosszabbul járhatnak: délutántól kifejezetten erősödhetnek a panaszok. Eleinte inkább a migrénes, majd a görcsös fejfájás lehet jellemző, és a következő időszakban sem várható a tünetek tartós megszűnése.

Az ízületi bántalmakkal élők tünetei a következő napokban szintén tartósnak bizonyulnak, elsősorban a kopásos eredetű fájdalmak fokozódására kell számítani. A kellemetlenül szeles időben jelentősen csökken a komfortérzet, a hőérzet is több fokkal a mért értékek alatt alakul.

A hűvösebb idő jótékony hatásait elsősorban az allergiások érzik, most nem okoznak intenzív tüneteket a pollenek. A közlekedést ingerlékeny, figyelmetlen sofőrök nehezítik, a szétszórtság a gyalogosokra és a kerékpárral közlekedőkre is jellemző lehet. A reflexidő megnyúlása tovább fokozza a balesetveszélyt, a vizes útburkolat miatt pedig megnövekszik a féktávolság. Az utakon fokozott óvatosság javasolt.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: