Humánmeteo: nehéz napok várnak ránk (2020.03.28.)

Vasárnap kezdődik a nyári időszámítás, ez pedig nagyon sok ember szervezetét napokig megterheli.

Vasárnap nem ront időjárási-front az élettani helyzeten, azonban a nyári időszámításra való átállás sok embert megvisel - írja a Meteo Klinika. Hogy ki hogyan reagál az óraátállításra, az egyénfüggő, az érzékenyek körében intenzív fejfájás, napközben erős fáradtság, este pedig elalvási nehézségek jelentkezhetnek. Ennek oka a biológiai óra felborulása, amely akár súlyos következményekkel is járhat.

Fáradt, fejfájós napok jönnek

Az is egyénenként eltérő lehet, hogy mennyi idő alatt állunk át új időszámításra, de általánosságban 4 és 10 nap közé tehető ez az időszak. Ilyenkor fáradékonyabbak, ingerültebbek lehetünk, csökken a szervezet reakcióideje és a munkavégző képesség. Az átállásban segíthet, ha a lefekvés előtti 3-4 órában kerüljük a nehéz, zsíros ételek és az élénkítő hatású italok fogyasztását.

A nyári időszámításra sokan nehezen állhatnak át. Fotó: Getty Images
A nyári időszámításra sokan nehezen állhatnak át. Fotó: Getty Images

A panaszokat tovább fokozza a melegedés, amely melegfronti jellegű panaszokat okozhat az arra érzékenyeknél. Gyakori tünet lehet a migrén és tovább erősödhet a fáradtságérzet. A nyári időszámítás elkezdődött - a nappalok egyre hosszabbodnak, ez kitűnő lehetőséget termet a kerti munkák elvégzésére. Szabadtéri tevékenységeket a kormány intézkedéseire való tekintettel ne tervezzünk! A pollenszint közepes vagy magas. Az allergiások lehetőség szerint zárt térben sportoljanak, a szellőztetést pedig időzítsük a kora reggeli vagy a késő esti órákra.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció