Humánmeteo: nehéz napok jönnek (2019.10.29.)

Szerdára a front már elhagyta térségünket, de mögötte tovább tart a hideg levegő beáramlása, ami sokaknál válthat ki kellemetlen panaszokat.

Szerdán újabb front nem érkezik, de a fokozottan érzékenyek még hidegfront jellegű hatást tapasztalhatnak a front mögött érkező hideg levegő hatására. Még több napig ez fogja meghatározni a humánmeteorológiai helyzetet, sőt a tünetek várhatóan fokozódnak - írja a Meteo Klinika. A hideg reggelen többeknél kopásos jellegű ízületi bántalmak léphetnek fel, mely a szélvédett tájakon még erőteljesebben jelentkezhet.

Megterhelő lehet a nagy lehűlés. Fotó: iStock
Megterhelő lehet a nagy lehűlés. Fotó: iStock

Növeljük a vitaminbevitelt

Az idő gyorsan lehűl, ezért könnyen megfázhatunk, ha nem öltözünk fel megfelelően. Már mindenhol elkél a vastag kabát, a gyerekeknél és a fázósabbaknál a sál és a sapka is! A görcsösfejfájásmég mindig felléphet sokaknál, ami az egész nap hangulatára rányomhatja a bélyegét.

Az előző napon tapasztalt erőteljes fronttevékenység sokunk szervezetét igénybe vehette, amely így legyengülhetett és fogékonyabbá vált a kórokozókkal szemben is. Növeljük a vitaminbevitelt, az étrendünkbe is igyekezzünk beépíteni az ezt tartalmazó ételeket. Már napközben is az átlag alatt marad a hőmérséklet, a hőérzeten pedig a többfelé élénk, erős szél is ront. Az élénk, időnként erős légmozgás hatására fejfájás jelentkezhet, emellett ingerlékennyé és türelmetlenebbé is válhatunk.

A megterhelő helyzet és az erős szél mellett még az óraátállítás hatásai sem csökkentek le teljesen, ezért még akkor is tapasztalhatunk alvászavarokat, ingerlékenységet és nyugtalanságot is, ha nem vagyunk kifejezetten frontérzékenyek. Jó hír, hogy a front mögött tartósan tiszta lesz a levegő, a szmogveszély nem áll fenn.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső