Humánmeteo: ne maradjunk otthon (2019.10.16.)

Csütörtökön front nem érkezik térségünkbe, nagyon kellemes időre számíthatunk. A humánmeteorológiai helyzeten markáns hatás nem ront, a hűvös reggel okozhat némi panaszt.

Csütörtökön az előző napokhoz hasonlóan frontmentes idő várható, napközben országszerte kellemes komfortérzetre számíthatunk. A reggel azonban hűvösnek ígérkezik, így könnyen megfázhatunk, ha nem öltözünk megfelelően, reggel még egy kabátra és egy vastagabb pulóverre is szükség lehet - írja a Meteo Klinika.

Foltokban párássá válik a levegő, a nyirkos és hideg időben erősödnek az ízületi panaszok, ami miatt a kopásos bántalmakkal élők fájdalmai fokozódhatnak. Ha egy könnyed átmozgatással, reggeli tornával indítjuk a napot, akkor energikusabban is indulhat a délelőtt. A napsütés hatására gyorsan melegszik a levegő, délután kellemesen alakul a hőérzet. Amennyiben vérnyomáspanaszokkal és a keringési rendellenességekkel küzdünk, a nagy napi hőingás is okozhat némi kellemetlenséget.

A nagy hőingás miatt az ízületi fájdalmak is felerősödhetnek. Fotó: iStock
A nagy hőingás miatt az ízületi fájdalmak is felerősödhetnek. Fotó: iStock

Használjuk ki a napsütést

A humánmeteorológiai és az időjárási helyzet is kedvez a szabadtéri programoknak, kirándulásoknak. A tiszta levegőn jólesik a séta, az ideális hőmérsékletű időben sportoláshoz, kiránduláshoz is kedvet kaphatunk. A sok napsütés hatására a hangulatunk és közérzetünk is jelentősen javul, ha tehetjük, töltsünk minél több időt a friss levegőn! A Dunántúlon megélénkülhet a légmozgás, ez enyhe fejfájást válthat ki, de estére mérséklődnek a tünetek.

A közlekedők reggel néhol ködfoltokkal találkozhatnak, amelyek területén ajánlott lassabban vezetni, hiszen nagymértékben lecsökken a látástávolság. Ezen kívül a napsütés is zavaró lehet, különösen az alacsony napállású reggeli és esti órákban, a napszemüveget célszerű az utastérbe készíteni. Az élénk légmozgás nyugaton csökkentheti kismértékben a menetstabilitást.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: