Humánmeteo: megviselhet a szokatlan idő (2019.10.21.)

Kedden nem érkezik időjárási front térségünkbe, viszont az átlagosnál több mint 10 fokkal melegebb időben intenzív tünetek jelentkezhetnek.

Kedden frontmentes időben lesz részünk - írja a Meteo Klinika. Az éjszakai időszakban lehűl és párássá válik a levegő, amely elsősorban a kopásos eredetű ízületi bántalmakkal élőknél okozhat végtagfájdalmakat. Ha sajgó ízületekkel ébredünk, kezdjük a napot egy átmozgató tornával és tartsuk melegen fájó végtagjainkat.

Szokatlanul meleg idő jön

A panaszok reggel jelentkezhetnek legerősebben, délutánra országszerte megszűnnek a tünetek. A hűvös reggelt gyors melegedés követi, délutánra helyenként 25 fok fölé melegedhet a levegő. A néhol több mint 10 fokos hőingás fokozott terhelést jelent sokunk számára: ilyenkor gyakori tünet lehet a vérnyomás-ingadozás, a krónikus betegek és az idősek múló rosszullétet és keringési panaszokat tapasztalhatunk.

A szokatlan meleg sokaknál válthat ki kellemetlen tüneteket. Fotó: iStock
A szokatlan meleg sokaknál válthat ki kellemetlen tüneteket. Fotó: iStock

A melegedés hatására melegfronti jellegű tünetekre is számítani kell, általános lehet a migrén, a fáradékonyság, de alvásproblémákra a hűvös éjszaka miatt nem kell készülni.

A sok napsütés kedvez a hangulatnak, csupán a szél ront a hő-és komfortérzeten. Mindenképp ajánlott kihasználni ezt a kellemes őszi napot és minél több időt a friss levegőn tölteni, kirándulni, sportolni. A reggeli időszakban nagy a megfázásveszély, fontos, hogy ne feledkezzünk a meg a réteges öltözetről! A pollenszint alacsony, a légszennyezettség a nagyvárosokban növekedhet.

A közlekedés során veszélyes időjárási jelenség nem várható, a napsütés azonban zavaró lehet. A napos időszakokban és alacsony napállás idején a napsütés könnyen elvakíthat vezetés közben, a balesetek elkerülése idején viseljünk napszemüveget és vezessünk a megszokottnál lassabban.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: