Humánmeteo: megvisel a szombati idő (2019.11.08.)

Szombaton az ország nagy részén hidegfront okoz humánmeteorológiai tüneteket az arra érzékenyeknél: fokozódnak a görcsök és nő az infarktusveszély.

Szombaton hidegfront alakítja időjárásunkat, amely hatására kínzó, görcsösfejfájásléphet fel, ingerlékenyebbé, nyugtalanabbá válhatunk - írja a Meteo Klinika. A görcsös fejfájás mellett más izomgörcsök is jelentkezhetnek, egyes kismamáknál korábban beindulhat a szülés. A szív- és keringési rendszer panaszaival élőkre is nehéz nap vár, a hirtelen változások nagyon megterhelőek: vérnyomás-ingadozást, szédülést, rosszullétet okozhatnak. Napközben lehetőleg kerüljük a megterhelő feladatokat.

A szív- és keringési rendszer panaszaival élők rosszul is lehetnek
A szív- és keringési rendszer panaszaival élők rosszul is lehetnek

A Tiszántúlon ezzel szemben marad a meleg, a hőmérséklet értékei közel 10 fokkal az átlagos felett alakulnak. A fokozottan érzékenyek melegfrontot jellemző tüneteket tapasztalhatnak, de intenzív panaszokra nem kell készülni. A légszennyezettség jellemzően alacsony, az ország nagy részén elfogadható a levegő minősége - csak a nagyobb városokban, elsősorban északkeleten és délnyugaton lehet egészségtelen a levegő.

A közlekedők esőre, záporokra számíthatnak. A csapadéktól nedves útburkolat csúszóssá válik, rendkívül megnövekszik a féktáv. Az utakon sok lesz az ingerült sofőr, a figyelmetlen gyalogos, legyünk a szokásosnál is óvatosabbak és körültekintőbbek!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció