Humánmeteo: megterhelő lesz a szombat (2020.04.03.)

Szombaton nem érkezik fölénk front. A reggeli hűvös időszakot követően gyorsan melegszik a levegő, emiatt nagy lesz a napi hőingás, amely komoly gondot jelent sokunk számára.

Szombaton frontmentes időben lesz részünk. Az éjszakai időszakban lehűl a levegő, északkeleten és a Duna-Tisza közén légköri fagy is kialakul, ez pedig elsősorban a kopásos eredetű ízületi bántalmakkal élők körében okoz végtagfájdalmakat - írja a Meteo Klinika. Amennyiben sajgó ízületekkel ébredünk, kezdjük a napot egy átmozgató tornával és tartsuk melegen a fájó végtagokat. A panaszok reggel jelentkezhetnek legerősebben, délutánra országszerte megszűnnek a tünetek.

Megviselhet a melegedés

A hűvös reggelt gyors melegedés követi, délutánra több helyen 15 fok fölé melegszik a levegő. A néhol több mint 15 fokos hőingás fokozott terhelést jelent sokunk számára: ilyenkor gyakori tünet lehet a vérnyomás-ingadozás, a krónikus betegek és az idősek múló rosszullétet és keringési panaszokat tapasztalhatnak. A melegedés hatására melegfronti jellegű tünetekre is számítani kell, általános lehet a migrén, a fáradékonyság.

A melegedés sokak szervezetét megviselheti. Fotó: Getty Images
A melegedés sokak szervezetét megviselheti. Fotó: Getty Images

Az északkeleti irányú szél több helyen megélénkül, helyenként megerősödik, emiatt a fejfájósok panaszi még inkább felerősödnek. A sok napsütés kedvez a hangulatnak, csupán a megélénkülő szél ront a hő-és komfortérzeten. Szabadtéri programokat ne tervezzük, azonban a kerti munkákra megfelelő alkalom nyílik.

A pollenszint nő, az allergiások lehetőség szerint kerüljék a tejtermékek fogyasztását. A légszennyezettség magas, több nagyvárosban káros, Pécsett veszélyes a levegő minősége. A kifejezetten rossz levegőminőség miatt a nagyvárosok forgalmas csomópontjait célszerű elkerülni és most a szabadtéri sportolás sem ajánlott. A légszennyezettség a következő napokon sem csökken számottevően.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció