Humánmeteo: megterhelő lesz a hétvége (2020.05.29.)

Szombaton még elviselhető lesz az időjárás okozta terhelés, de már ekkor is számítani kell intenzív tünetekre. Az időjárásra érzékenyek mellett az egészséges szervezetet is fokozott terhelés éri.

A hosszú hétvégének általában örülni szoktunk, de most sajnos nincs különösebb okunk rá. Az időjárás sajnos nem a nyár kezdetére emlékezte majd, inkább egy szeszélyes tavaszi napra. Szombaton az időváltozásra kevésbé érzékenyek is kellemetlen tüneteket tapasztalhatnak, és a java majd csak vasárnap jön - figyelmeztet a Meteo Klinika. Bár időjárási front nem érkezik fölénk holnap, továbbra is úgynevezett hidegcsepp uralja időjárásunkat. A hidegcsepp jellemzője, hogy a magasabb (5500 méter feletti) légrétegekben hideg levegőt szállít, ezzel labilizálva a légkört. Ráadásul mivel a kellő nedvesség is adott lesz, a gomolyfelhők a képződésük során felszabaduló kondenzációs hő hatására robbanásszerű fejlődésnek indulhatnak.

A magasban érkező hideg a fokozottan érzékenyeknél kiválthat hidegfrontra jellemző tüneteket, vagyis az érintettek görcsös fejfájást, izom-és hasigörcsöket tapasztalhatnak. A légmozgás több helyen megerősödik, amelynek hatására fokozódnak a fejfájósok panaszai. Az intenzív fájdalom mellett stressz, nyugtalanság és ingerlékenység is felléphet, sőt ezek a tünetek a következő napokon is előjöhetnek. A Duna-Tisza közén, illetve északkeleten várható záporeső, zivatar kialakulása, ezeken a tájakon jellemző tünet lesz a vérnyomás-ingadozás.

Szombaton a fejfájás lesz a vezető, időjáráshoz köthető panasz. Fotó: Getty Images
Szombaton afejfájáslesz a vezető, időjáráshoz köthető egészségügyi panasz. Fotó: Getty Images

Szabadtéri programokat csak a fent említett területeken zavarhatja csapadék, másutt alapvetően kedvez az idő a kültéri tevékenységeknek. A hő-és komfortérzet azonban alacsony lesz, a viszonylag hűvös időben a megfázásveszély is fennáll. Abban az esetben, ha a hosszú hétvégén szeretnénk kimozdulni, mindenképp szombatra időzítsük a programot, mert vasárnap és hétfőn országszerte esős, csapadékos időre lehet számítani.

Az allergiásoknak jó hír, hogy a pollenszint csökken, valamint a következő napokon sem várható, hogy növekszik a pollenterhelés. A légszennyezettség alacsony marad, csak egyes nagyvárosokban lehet kifogásolható a levegőminőség.

Az autóval közlekedőknek fontos információ, hogy nagyobb lesz a balesetveszély, mivel az erős szél jelentősen rontja a menetstabilitást, a csapadékos tájakon pedig a nedves útszakaszok jelentik a fő veszélyt. Vezessünk ezért fokozott figyelemmel és legyünk nagyon körültekintőek.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció