Humánmeteo: megterhelő idő jön (2020.05.04.)

Kedden hidegfront éri el térségünket. A front érkezésével jelentősen romlik az élettani helyzet, a legtöbb időjárás-érzékeny ember nehéz nap előtt áll.

Kedden nyugat, északnyugat felől hidegfront érkezik térségünkbe. A hidegfrontra érzékenyek körében görcsös panaszok jelentkezhetnek, általános lehet a fejfájás, a hasi-és izomgörcsök - írja a Meteo Klinika. A szív és keringési rendszer megbetegedéseivel küzdők vérnyomás-ingadozást, keringési panaszokat és gyakori rosszullétet tapasztalhatnak. A megterhelő élettani helyzetben intenzív tünetek jelentkezésére is fel kell készülni, ezért az idősek és a krónikus betegek lehetőség szerint kerüljék a fizikai terhelést és pihenjenek többet! Az északnyugati irányú szél nagy területen megélénkül, többfelé megerősödik.

Fellélegezhetnek az allergiások

A megerősödő légmozgás további terhelést ró a szélre érzékenyek szervezetére: a front okozta tünetek fokozódhatnak, emellett ingerlékenység és nyugtalanság is felléphet. A front mögött hideg levegő áramlik fölénk, amelynek hatására a következő napon akár talajmenti fagy is kialakulhat és a délutáni csúcsértékek pedig az évszakos átlag alatt maradnak.

A kedden érkező hidegfront sokak szervezetét megviselheti. Fotó: Getty Images
A kedden érkező hidegfront sokak szervezetét megviselheti. Fotó: Getty Images

Szabadtéri tevékenységeket többfelé zavarhatja eső, záporeső, zivatar, ezért szabadtéri programok idején szükség lesz az esőre, esőkabátra. A csapadék és a felhős idő következtében romlik a hő-és komfortérzet, emellett levertség és fáradékonyság jelentkezhet. Az allergiások most fellélegezhetnek, ugyanis a csapadék hatására javul a pollenhelyzet és csökken a pollenterhelés. A tölgy pollenje érheti el helyenként a magas szintet, így ez okozhatja a legtöbb tünetet.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció