Humánmeteo: kettősfront kínoz hétfőn (2020.02.02.)

Hétfőn kettősfront alakítja időjárásunkat. A megterhelő humánmeteorológiai helyzetben még az egészséges szervezetet is extrém terhelés éri.

Hétfőn újabb front, ezúttal kettősfront érkezik térségünkbe. Ezen a napon időjárásunkat kettősfront alakítja, így mind a meleg-, mind a hidegfrontérzékenyek rendkívül nehéz napra számíthatnak - olvasható a MeteoKlinika előrejelzésében. Mint írják, a fokozódó görcsös panaszok mellett gyulladásos panaszok is felléphetnek, emellett sokaknál jellemző tünet lesz a vérnyomás-ingadozás és a fejfájás. A szív-és érrendszeri megbetegedéssel küzdők állapota romlik, megnő az infarktus és a sztrók kialakulásának kockázata.

fejfájás, kettősfront
fejfájás, kettősfront

A leginkább veszélyeztetettek az idősek és a krónikus betegek, nekik ajánlott mindenféle terhelést kerülni, legyen az fizikai vagy szellemi munka. Az északnyugatira, nyugatira forduló szél nagy területen megerősödik, a fokozódó szélterhelés pedig intenzív fejfájást, stresszt és nyugtalanságot okoz. A munkateljesítmény jelentősen lecsökkenhet ezen a napon, nehezebb lesz koncentrálni az iskolában és a munkahelyen is.

Esős időnk lesz

Nem lesz érdemes szabadtéri programokat se szervezni hétfőre, országszerte felhős, nagyrészt csapadékos lesz ugyanis az idő. A csapadék formája döntően eső lesz, de északkeleten havas eső is előfordulhat. A hő- és komfortérzet alacsony, az esernyő mellett szükség lesz a réteges és vastag öltözetre is. A közlekedés során kiemelten nagy a balesetveszély. A csúszós utakon jelentősen megnő a féktáv, a balesetek elkerülése érdekében érdemes fokozottan odafigyelni.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció