Humánmeteo: kellemetlen napok jönnek (2020.01.16.)

Pénteken frontmentes időben lesz részünk, de a hűvös, nyirkos reggeleken kopásos eredetű ízületi bántalmak jelentkezhetnek.

Pénteken front nem érkezik térségünkbe, folytatódik a hideglégpárnás időszak - írja a Meteo Klinika. Az éjszakai órákban az ország minden részén párássá válik a levegő és köd képződik. A ködhöz kapcsolódó, alacsony szintű rétegfelhőzetből hószállingózás és ónos szitálás kialakulhat. A hűvös és nyirkos időben felerősödnek a kopásos eredetű ízületi bántalmak, emiatt az ízületesek sajgó végtagokkal ébredhetnek. Ízületi panaszok esetén kezdjük a napot egy könnyű, átmozgató tornával, de ügyeljünk arra, hogy ne erőltessük meg a végtagjainkat. A panaszok napközben sem szűnnek meg, amennyiben a délután folyamán is tapasztalunk tüneteket, alkalmazzunk meleg borogatást. A megfázásveszély nagy és a kórokozók terjedésének is kedveznek a körülmények.

A pénteki idő ízületi fájdalmat és fejfájást is kiválthat. Fotó: iStock
A pénteki idő ízületi fájdalmat és fejfájást is kiválthat. Fotó: iStock

Fokozzunk a C-vitamin-bevitelt

Az időjárás nem kedvez a szabadtéri programoknak, amennyiben mégis hosszabb időt a levegőn töltünk, viseljünk vastag és réteges öltözetet! Most kiemelten fontos azimmunrendszererősítése, fokozzuk a C-vitamin-bevitelt, fogyasszunk minél több gyümölcsöt és zöldséget. Az év ezen időszakában is ajánlott sok folyadékot fogyasztani és odafigyelni az egészséges étkezésre. Kerüljük a cukros italokat és a zsíros ételeket, érdemesebb egy tányér forró levest és szárnyas húsokból készült fogásokat fogyasztani.

A légszennyezettség magas, több nagyvárosban kedvezőtlen a levegő minősége. Miskolcon, Debrecenben és Pécsett káros a levegő. A légszennyezettség legkorábban a hétvégén csökkenhet.

A közlekedés során a pára és köd, valamint az ónos szitálás jelenti a fő veszélyt. A párás és ködös tájakon jelentősen lecsökken a látástávolság, az ónos szitálás hatására csúszóssá válik az útburkolat, a balesetek elkerülése érdekében tartsunk nagyobb követési távolságot és vezessünk fokozott figyelemmel!

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció