Humánmeteo: kellemetlen lehet a szombat (2019.10.04.)

Szombaton egy kettősfront éri el az országot, ami sokaknál járhat együtt kellemetlen panaszokkal.

A Meteo Klinika humánmeteorológiai előrejelzése szerint a kettősfront mind a melegfrontra, mind a hidegfrontra érzékenyeket fokozott terhelésnek teszi ki. Az érintettek körében felerősödhetnek a görcsös és gyulladásos tünetek, illetve migrénes fejfájásra is számítani kell. A legintenzívebb panaszokra a Dunántúlon és az ország középső tájain kell készülni. Ezeken a területeken már a nap első felében is nagyon változékonnyá válik az idő.

Egy kettősfront hatására esős, borult hétvégének nézünk elébe
Egy kettősfront hatására esős, borult hétvégének nézünk elébe

A fronthatás a szív- és érrendszeri gondokkal, magas vérnyomással küzdők napját is megnehezítheti, így az érintettek számára ajánlott, hogy kerüljék a fizikailag megterhelő tevékenységeket. A nyirkos, hűvös időjárás miatt felerősödhetnek a kopásos eredetű ízületi bántalmak is. A fájdalmak enyhítését jól szolgálja a sajgó végtagok átmozgatása egy könnyű tornával.

Ami a szabadtéri programokat illeti, bár a pollenterhelés alacsony, összességében mégsem lesznek kedvezőek a feltételek ahhoz, hogy kimozduljunk a természetbe. A Tiszától nyugatra többfelé kialakulhat eső, zápor, sőt, a front felhőzete a késő délutáni órákra eléri a tiszántúli területeket is. Mindez alacsony hő- és komfortérzetet eredményez, egyben a borongós idő a hangulatunkat is negatívan befolyásolja.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció