Humánmeteo: jön a melegfront (2020.05.15.)

Holnap nem érkezik időjárási front térségünkbe, de egy közelgő melegfront hatására már jelentkezhet panaszok.

Szombaton nem ront időjárási front a humánmeteorológiai helyzeten, azonban a közelgő melegfront hatására egyre több időjárás-érzékeny ember tapasztalhat melegfrontra jellemző tüneteket - olvasható a Meteo Klinika jelentésében. Általános lehet a migrén és a fáradékonyság, ezenkívül vérnyomás-ingadozás is felléphet. Amennyiben hasonló tüneteket észlelünk, ajánlott több folyadékot fogyasztani, a fáradékonyság ellen pedig megoldásként szolgálhat 2-3 csésze citrommal ízesített tea.

Napközben - elsősorban a déli országrészben - beborul majd az ég, amelynek következtében még álmosabbnak érezhetjük magunkat. A helyzetet pedig tovább rontja, hogy a fényszegény időben levertség is felléphet. A borult tájakon alacsony lesz a hő-és komfortérzetünk és a hangulat is romlik, emiatt nem szerencsés szabadtéri programokat szervezni. Az UV-sugárzás a felhőzet miatt mérsékelt marad, csak a napos tájakon érheti el átmenetileg az erős fokozatot.

A migrénre hajlamosaknak nehéz napjuk lesz szombaton. Fotó: Getty Images
A migrénre hajlamosaknak nehéz napjuk lesz szombaton. Fotó: Getty Images

Az allergiával küzdők számára jó hír, hogy a pollenterhelés nem nő számottevően. A pázsitfűfélék pollenkoncentrációja jellemzően az alacsony-közepes tartományban alakul. Az allergiások ennek ellenére továbbra is kerüljék a réteket és a mezőket.

A közlekedés során veszélyes időjárási jelenség nem várható, de tompa reflexek és a megnövekvő reakció idő miatt ajánlott jobban odafigyelni az utakon.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció