Humánmeteo: intenzív melegedés jön (2020.03.10.)

Holnap melegfront érkezik hazánk fölé, ami nemcsak tavasziasan kellemes időt hoz magával, hanem számos komoly egészségügyi panaszt is.

Szerdán északnyugat felől érkezik meg a melegfront térségünkbe. Az erre érzékenyek körében ezért fejfájás, izomgyulladás jelentkezhet. A szív és keringési rendszer megbetegedéseivel küzdők pedig vérnyomás-ingadozást, keringési panaszokat és gyakori rosszullétet tapasztalhatnak - olvasható a Meteo Klinika jelentésében. Intenzív tünetekre is fel kell készülni, ezért az idősek és a krónikus betegek lehetőség szerint kerüljék a fizikai terhelést és pihenjenek többet.

A nyugati, délnyugati irányú szél nagy területen megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A megerősödő légmozgás pedig további terhelést ró a szélre érzékenyek szervezetére: a front okozta tünetek fokozódhatnak, emellett ingerlékenység és nyugtalanság is felléphet.

A 20 fok körüli meleg kínzó migrént okozhat holnap. Fotó: Getty Images
A 20 fok körüli meleg kínzó migrént okozhat holnap. Fotó: Getty Images

A szél mellett a nappali felmelegedés is rendkívül intenzív lesz. A hűvösebb reggeli órákat követően gyorsan melegszik a levegő, olyannyira, hogy a legmelegebb időszakban akár 19, 21 fok sem kizárt. A 20 fok körüli meleg intenzív gyulladásos panaszokat indíthat be a szervezetben és kínzó migrént okoz.

Az erős szél és az elszórt csapadék valamelyest csökkenti a légszennyezettséget, de jelentős javulás nem várható a levegőminőség tekintetében. Az autóval közlekedők figyeljenek rá, hogy a nedves útszakaszok és az erős oldalszél veszélyt jelentenek. A csapadék hatására nedvessé vált utakon megnő a féktáv, az erős oldalszél pedig ronthat a gépjármű menetstabilitásán.Éppen ezért a balesetek elkerülése érdekében tartsunk nagyobb követési távolságot és vezessünk a megszokottnál lassabban!

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció