Humánmeteo: így visel meg az óraátállítás (2019.10.26.)

Vasárnap frontmentes, kellemes időre számíthatunk. A hűvös reggel azonban okozhat panaszokat, és többen az óraátállítást is megérzik.

Vasárnap nem érvényesül fronthatás, de a melegedés és a nagy napi hőingás miatt nem pihenhet szervezetünk - figyelmeztet a Meteo Klinika. A hajnal hűvös lesz, ami miatt kopásos jellegű ízületi bántalmakkal ébredhetünk, és ezek a panaszok napközben is tartósan fennállhatnak. A fokozottan érzékenyek napközben enyhe melegfronti tüneteket, kisebb koncentrálási problémákat tapasztalhatnak. Ebben az esetben élénkítésre a kávé helyett a teát válasszuk.

Alvászavarok jelentkeznek

A téli időszámításra való átállás szintén okozhat humánmeteorológiai panaszokat. Keringési és vérnyomásproblémák, alvászavarok, napközben is álmosság léphet fel, emiatt pedig csökkenhet a teljesítőképesség is, a hangulata is rosszabb lehet. Ha ezt tapasztaljuk, akkor érdemes időben elaludni, és az új időszámításhoz időzített ébredés is jót tehet, az étkezésben is próbáljunk igazodni az egy órával eltolódott napirendhez.

Az óraátállítás sokaknál okozhat alvászavarokat. Fotó: iStock
Az óraátállítás sokaknál okozhat alvászavarokat. Fotó: iStock

Úgy tűnik, hétfőtől hosszabb időre búcsút inthetünk a melegnek, ezért ajánlott ma még minél több időt a friss, szabad levegőn tölteni, a napsütés mellett kellemes hőmérsékletekre számíthatunk. Igazi kirándulóidő várható, kedveznek a körülmények az aktív pihenésnek.

A pollenszint alacsony, a légszennyezettség jellemzően közepes, de a nagyobb városokban elérheti a magas szintet.

A közlekedést a reggeli pára és köd, illetve az óraátállítás veszélyezteti. Az ingerlékeny sofőrök fokozhatják a balesetveszélyt, és amennyiben koncentrálási problémákat vagy tompa reflexeket tapasztalunk, mindenképpen tartsunk egy rövid pihenőt!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció