Humánmeteo: holnap is marad a fejfájós idő (2019.12.28.)

Vasárnap ugyan nem érkezik újabb front, de továbbra is hidegfront jellegű hatás érvényesül majd. Ezenkívül az erős széllel betörő hideg levegő is panaszokat okozhat.

Vasárnap erős széllel folytatódik a hidegebb levegő beáramlása, napközben országszerte hidegfront jellegű hatás érvényesül - jelenti a Meteo Klinika. Az érzékenyebbeknél görcsös típusú fejfájás, izom- és hasi görcsök még ezen a napon is megjelenhetnek, de az élénk, többfelé erős lökésekkel kísért szél másoknál is hasonló tüneteket válthat ki. Sok folyadék (lehetőleg ásványvíz vagy meleg zöldséglevesek) fogyasztásával javíthatunk a helyzeten, de az is jót tehet, ha napközben többször megmasszírozzuk a halántékunkat. Emellett azt is észrevehetjük magunkon, hogy a megszokottnál ingerlékenyebb, türelmetlenebb vagyunk - ezt ellensúlyozandó próbáljuk kerülni a felesleges stresszel járó helyzeteket. A nap elején ízületi fájdalmakat tapasztalhatunk, amik a következő napokban várhatóan tovább erősödnek és tartóssá válnak.

A beáramló hűvösebb levegő görcsös fejfájást, izomgörcsöket okozhat. Fotó: iStock
A beáramló hűvösebb levegő görcsös fejfájást, izomgörcsöket okozhat. Fotó: iStock

Csalóka napsütés

A szabadtéri tevékenységek idejére öltözzünk vastagon, rétegesen, a sok napsütés ellenére ugyanis igen alacsonyan alakul a hőérzet, az erős szél rontja a komfortérzetet is. Sapkával, sállal védekezzünk a megfázás ellen, fontos, hogy a fülünket is takarjuk el. A kevésbé szeles északkeleti vidékeken azonban jól felöltözve ajánlott sétát tenni a friss, tiszta levegőn, a napsütés hatására javulhat a hangulatunk is, emellett a napfény segít a D-vitamin képződésében is.

Jó hír, hogy az erős légmozgás hatására továbbra sem tudnak felhalmozódni a káros anyagok, már északkeleten is kitisztult a levegő, és jelentős romlás a nap folyamán nem várható.

A közlekedést elsősorban a Dunántúlon és a középső országrészben nehezíthetik erős széllökések, amelyek jelentősen ronthatják a járművek menetstabilitását. Napközben a türelmetlen, ingerlékeny sofőrök miatt is megnő a balesetveszély, tartsunk nagyobb követési távolságot!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció