Humánmeteo: hidegfront gyötör csütörtökön (2021.04.21.)

Egy átvonuló hidegfront okozhat panaszokat az arra érzékenyeknél, ezenkívül pedig a szél is kellemetlen tüneteket válthat ki.

Országszerte hidegfronti hatás érvényesül csütörtökön, az ehhez köthető panaszok legkésőbb a déli megyékben élőknek fogják elérni. Már a nap elejétől elkezd erősen megnövekedni a felhőzet, és többfelé záporok, zivatarok alakulnak ki, emellett szélerősödés is várható, a terhelés egész nap ki fog tartani. A frontátvonulás az egész szervezetünket igénybe veszi, és gyengíti az immunrendszerünket: az aktuális fertőzésveszélyről a Meteo Klinika térképén tájékozódhat!

meteorológia időjárás humánmeteorológia hidegfront
Az átvonuló hidegfront fejfájást, szédülést okozhat. Fotó: Getty Images

A fejünk és az ízületeink is fájhatnak

Az arra érzékenyeknél görcsös eredetű fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, amiket még este is tapasztalhatunk. Ingadozhat a vérnyomás, és még a kevésbé érzékenyeknél is felléphet szédülés, rosszullét. Ezenkívül a kopásos jellegű ízületi bántalmakkal élők panaszai is felerősödhetnek, különösen a csapadékos területeken. A változékony, gyakran borongós idő lehangoltságot, átmeneti rosszkedvet okozhat, a zivatarokban pedig romolhat az asztmások állapota. A fronthatás mellett az élénk, olykor erős szél is kellemetlen tüneteket válthat ki, hatására ingerlékenység, nyugtalanság léphet fel, ok nélküli feszültséget tapasztalhatunk, és a gyerekek is izgágábbá, nehezen kezelhetőbbé válhatnak.

A változékony, csapadékos a hő- és komfortérzet is alacsonyan alakul, réteges öltözet javasolt. Az esernyőket célszerű magunknál tartani! Az allergiásoknak jót tesz ez az idő, a szél és a csapadék kimossa a pollenek egy részét a levegőből. A közlekedést élénk, olykor erős lökésekkel kísért szél nehezítheti, az oldalszél nemcsak az autók, hanem a motorok menetstabilitását is csökkenti. A záporok területén nedvessé váló utakon megnövekszik a féktáv, ezért ajánlott lassabban vezetni és nagyobb követési távolságot tartani. A szél miatt ingerlékenyek is lehetünk, fokozott türelem szükséges az utakon.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27, +33 °C
Minimum: +11, +20 °C

Pár órára kisüt a nap, de időnéóként erősen felhős lesz az ég. Nagyobb eséllyel a Dunától keletre alakulnak ki záporok, zivatarok. Időnként megélénkülő északkeleti szél mellett 27, 33 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön front, de melegedés kezdődik. A fokozottan érzékenyeknél fáradékonyság, dekoncentráltság léphet fel, egyesek alvásproblémákat is tapasztalhatnak. A keringési panszokkal küzdők a következő napokban tartós tünetekre készüljenek. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)