Humánmeteo: fülledt csütörtök jön (2020.05.13.)

Csütörtökön változékonyság uralja az időjárást, sokfelé jelentkezhetnek akár enyhébb vagy erősebb kettősfronti tünetek is. Ingadozhat a vérnyomásunk, ezzel együtt a közérzetünk is.

Csütörtökön a változékony időben enyhébb kettősfronti hatás érvényesül, intenzívebben a keleti, északkeleti területeken - írja a Meteo Klinika. Általános lehet a fejfájás, a rossz közérzet, valamintalvászavarokis jelentkezhetnek a hideg- és a melegfrontra érzékenyeknél. A szív- és keringési rendszer betegségeivel küzdőknek is nehezebb ez az időszak: ebben az esetben vérnyomás-ingadozást, szédülést, rosszullétet tapasztalhatunk, akik erre hajlamosak, azok lehetőleg próbálják a szabadidejüket pihenéssel tölteni.

Fülledt napunk lesz

Helyenként fülledtség is ronthatja a komfortérzetet, a légzési nehézségekkel küzdőknek nem tanácsos hosszabb időt a szabadban tölteni. Ne terheljük feleslegesen az emésztőrendszerünket se, együnk inkább naponta többször, de kisebb adagokat, és ez is álljon könnyű fogásokból. Kerüljük a túl zsíros és fűszeres, valamint a puffasztó ételeket is - válasszuk a csirkét, halat helyettük. A tavaszi zöldségek magas vitamintartalommal bírnak, fogyasztásukkal az immunrendszert is erősíthetjük, amire most ismét szükség van.

Sokaknál jelentkezhetnek kellemetlen panaszok. Fotó: Getty Images
Sokaknál jelentkezhetnek kellemetlen panaszok. Fotó: Getty Images

Az UV-sugárzás a napos déli órákban eléri az erős fokozatot, de a felhőzet miatt változékonyan alakul. A pollenterhelés is ingadozó, már a pázsitfűfélék is egyre intenzívebb tüneteket okozhatnak.

A közlekedést helyenként esőtől záporoktól nedvessé váló útszakaszok nehezíthetik, amik területén jelentősen megnövekszik a féktáv. Tartsunk nagyobb követési távolságot, illetve vezessünk a megszokottnál is lassabban, óvatosabban, hiszen egy-egy intenzívebb csapadékgócban a látástávolság is hirtelen lecsökkenhet. Többfelé erős szél rontja a menetstabilitást, és a reflexidő is megnyúlik.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: