Humánmeteo: fullasztó lesz a péntek (2021.05.13.)

Pénteken sem csökkennek az előző napokon tapasztalt panaszok. Délutántól országszerte problémát okozhat a fülledtség, amihez különféle tünetek társulhatnak az egyéni érzékenység függvényében.

Pénteken nem érkezik markáns front hazánk fölé, azonban az összetett légköri helyzet hatására az előző napokhoz hasonló tünetek jelentkezhetnek. Rendkívül párás, fülledt lesz a levegő, különösen a délutáni órákban. A hőmérséklet 20 fok köré emelkedik, de a záporok és zivatarok idején hirtelen lehűlhet a levegő. Nehéz lesz kibírni panasz nélkül! A fülledt idő negatív hatásairól a Meteo Klinika Frontjelentése ad részletes tájékoztatást.

Nyűgösek lehetünk

A Frontjelentésben szereplő panaszok mellett amennyiben fejfájással, migrénnel küszködtünk, akkor ezekre továbbra is számítanunk kell – az esetleges alvásproblémáink szintén kiújulhatnak, megmaradhatnak. Sokan nyűgösek, ingerültek lehetnek, csökken a teljesítőképesség és nehezebben tudunk majd koncentrálni.

Délutántól országszerte sokfelé fülledtté válik a levegő, ezért nehézlégzést, légszomjat, mellkasi panaszokat tapasztalhatunk. Fotó: Getty Images
Délutántól országszerte sokfelé fülledtté válik a levegő, ezért nehézlégzést, légszomjat, mellkasi panaszokat tapasztalhatunk. Fotó: Getty Images

Délutántól országszerte sokfelé fülledtté válik a levegő, ezért nehézlégzést, légszomjat, mellkasi panaszokat tapasztalhatunk. Ha vérnyomásproblémákkal élünk, akkor szintén egy nehéz napra készüljünk – ennek tükrében amennyire csak tehetjük, kerüljük a megterhelő tevékenységeket, legyen az akár nehezebb fizikai munka, vagy nagyobb szellemi erőfeszítést igénylő feladat.

A zivatarok idején (erre főként délután lehet számítani) felerősödhetnek az asztmás panaszok is, ezért a vihar elvonultáig maradjunk inkább zárt térben és pihenjünk le.

A szabadtéri tevékenységek során vigyünk magunkkal esernyőt, hiszen bárhol kialakulhat csapadék. A hőérzet a felhőzet és a záporok függvényében ingadozik, a fülledt időben pedig az izzadás is fokozódik.

A pollenterhelés ismét nő, a platán és a tölgy okozhatják a legtöbb panaszt. Az allergiásoknál orrfolyás, szemviszketés és –könnyezés, tüsszögés jelentkezhet, a tünetek mérséklése érdekében az érintettek fogyasszanak kevesebb tejterméket és kevesebb vörös húst. A gyakoribb porszívózás és hajmosás is segíthet, és rögtön mossunk kezet, amint hazaértünk.

Az utakon nagy lesz a balesetveszély. A napszemüveg használatával a baleseti kockázat is csökkenthető, hiszen így még alacsony napállás (napkelte, napnyugta) idején sem vakíthat el a nap. A záporok, zivatarok területén csúszós utakra készüljünk, illetve átmenetileg erős, viharos széllökések csökkenthetik a menetstabilitást.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)