Humánmeteo: fejfájós péntek jön (2020.03.26.)

Pénteken nem érkezik front, de a folyamatos melegedés okozhat panaszokat a melegfrontra fokozottan érzékenyek körében. Alvászavarok és migrén is jelentkezhet.

Pénteken viszonylag kellemes, frontmentes időre számíthatunk, a legtöbbünk az időjárás jótékony hatásait tapasztalhatja meg - írja a Meteo Klinika. Azonban a melegfrontra fokozottan érzékenyek körében enyhébb tünetek felléphetnek: többek között enyhe migrén és álmosság is jelentkezhet, alvászavarokat is tapasztalhatunk. A kávé és energiaitalok helyett válasszunk egy csésze fekete teát az élénkítéshez. Egyeseknél intenzívebbé válhatnak a gyulladásos panaszok is, amik a következő napokban szintén jellemzőek lehetnek.

A melegedés sokaknak okozhat kellemetlen panaszokat. Fotó: Getty Images
A melegedés sokaknak okozhat kellemetlen panaszokat. Fotó: Getty Images

Az allergiások tünetei erősödhetnek

Ha nem tartozunk az érzékenyek közé, akkor a napos, kellemes hőmérsékletű időben jótékony humánmeteorológiai hatások érvényesülnek. Bár a járvány miatt senkinek nem javasolt kimenni az utcára, az erkélyünkről vagy ablakainkból is élvezhetjük a napsütést.

A pollenhelyzet ismét romlik, főleg a nyárfára és a nyírfára allergiások tünetei erősödhetnek. A lakásban vastagabb szövésű függönnyel árnyékoljunk, így kevesebb virágpor juthat be a belső térbe. Érdemes a lakásban is gyakrabban porszívózni.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció