Humánmeteo: fájni fog a melegedés (2020.04.25.)

Vasárnap nem érkezik időjárási front térségünkbe, azonban a nagy napi hőingás sokunk szervezetét megviseli.

Vasárnap az időjárási frontok elkerülik hazánkat. Az éjszakai időszakban lehűl a levegő, amely elsősorban a kopásos eredetű ízületi bántalmakkal élők körében okoz végtagfájdalmakat - olvasható a Meteo Klinika jelentésében. Amennyiben sajgó ízületekkel ébredünk, kezdjük a napot egy átmozgató tornával és tartsuk melegen fájó végtagjainkat. A panaszok reggel jelentkezhetnek legerősebben, délutánra országszerte megszűnnek a tünetek.

A hűvös reggelt gyors melegedés követi, délutánra 14, 20 fok közé emelkedik a hőmérséklet. A helyenként 13 fokos hőingás fokozott terhelést jelent sokunk számára: ilyenkor gyakori tünet lehet a vérnyomás-ingadozás, a krónikus betegek és az idősek múló rosszullétet és keringési panaszokat tapasztalhatnak.

A nagy hőingadozás sokak szervezetét megviseli. Fotó: Getty Images
A nagy hőingadozás sokak szervezetét megviseli. Fotó: Getty Images

Délen melegfronti panaszokra kell készülni

Az ország egyes részein, főleg a déli megyékben melegfronti jellegű tünetekre is számítani kell, általános lehet a migrén, a fáradékonyság és az elalvás is nehezebbnek bizonyulhat a megszokottnál. A melegedés okozta panaszok még nem lesznek intenzívek, de a következő napokon is tartósan előjöhetnek.

A sok napsütés kedvez a hangulatnak és az ország nagy részén a szél sem ront a hő-és komfortérzeten. A kormány intézkedéseinek megfelelően csak a legszükségesebb esetben mozduljunk ki, de a kerti munkákat nyugodtan időzíthetjük erre a napra.

A közlekedés során veszélyes időjárási jelenség nem várható, a napsütés azonban zavaró lehet. A napos időszakokban és alacsony napállás idején a napsütés könnyen elvakíthat vezetés közben, a balesetek elkerülése idején viseljünk napszemüveget és vezessünk a megszokottnál lassabban.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció