Humánmeteo: fájdalmas szombat jön (2020.02.07.)

A sok napsütés javítja ugyan a hangulatot, de a hideg időjárás megterheli a szervezetet és sokaknál okoz majd panaszokat.

Szombaton nem érvényesül majd fronthatás hazánk térségében - tájékoztat a Meteo Klinika. Ügyeljünk azonban az öltözködésre, a fagyos reggel mellett a hűvös délutánon is szükség van a vastagabb ruhadarabokra. Ne dőljünk be a csalóka napfénynek, sajnos nem lesz meleg! Egyeseknél enyhébb izom- és hasi görcs léphet fel, aki pedig hajlamos rá, akár egész nap ingadozhat a vérnyomása.

Az ízületi panaszok tekintetében sem számíthatunk javulásra. Különösen a fagyos reggeleken jelentkezhetnek erős fájdalmak, amik gyakran napközben is alig, vagy egyáltalán nem mérséklődnek. Az érintettek kezdjék a napot egy könnyed, tehermentes tornával, vigyázva arra, hogy ne erőltessék túl az ízületeket. Emellett az is fontos, hogy óvjuk a karokat és a lábakat a hidegtől, a vastag ruhákkal pedig a megfázás is megelőzhető.

Az ízületi panaszokat felerősíti a szombati hűvös idő. Fotó: iStock
Az ízületi panaszokat felerősíti a szombati hűvös idő. Fotó: iStock

Mindeközben ne feledkezzünk meg immunrendszerünk folyamatos erősítéséről sem, különösen annak tükrében, hogy nem csak reggel, hanem napközben is nagy a megfázásveszély. Fontos a vitamindús táplálkozás, emellett pedig ügyeljünk a higiéniára is.

A légszennyezettség alacsony marad, és a következő napokban sem várható a levegőminőség romlása. A közlekedés során a napsütés zavaró lehet, különösen alacsony napállás idején - jó, ha mindig van kéznél napszemüveg!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció