Humánmeteo: fájdalmas szombat jön (2020.01.10.)

Nő az infarktusveszély, fokozódnak a görcsök, tovább romlanak a frontérzékenyek tünetei. Sőt, akár a szülést is beindíthatja majd a front.

Szombaton az ország nagy részén hidegfront okoz humánmeteorológiai tüneteket, az érzékenyeknél: fokozódnak a görcsök és nő az infarktusveszély - olvasható a a MeteoKlinika hétvégi előrejelzésében. Mint írják, szombaton gyenge hidegfront alakítja időjárásunkat, tovább romlik az élettani helyzet. A front és a megerősödő szél hatásáragörcsös fejfájás léphet fel, ingerlékenyebbé, nyugtalanabbá válhatunk, a gyerekek kezelhetetlenebbek lehetnek. A görcsösfejfájásmellett más izomgörcsök is jelentkezhetnek, egyes kismamáknál korábban beindulhat a szülés.

infarktus, hidegfront, humánmeteo
infarktus, hidegfront, humánmeteo

Ingadozhat a vérnyomás

A szív- és keringési rendszer panaszaival élőkre is nehéz nap vár, a hirtelen változások nagyon megterhelőek: vérnyomás-ingadozást, szédülést, rosszullétet okozhatnak. Napközben lehetőleg kerüljék a megterhelő feladatokat, nagyon fontos a sok pihenés. A Tiszántúlon és északkeleten a tartósan megmaradó köd és alacsony szintű rétegfelhőzet ízületi panaszokat és levertséget okozhat. A fáradtság ellen érdemesebb azonban inkább teát fogyasztani, a kávé kerülendő.

Szmog és csúszós utak

Csapadék ugyan nem zavarja majd a szabadtéri programokat, de a megerősödő szél miatt alacsony lesz a hő-és komfortérzet, emiatt nőhet a megfázás veszélye. A légszennyezettség többfelé magas, egyes nagyvárosokban a levegő minősége veszélyes lehet. A következő napokon még tovább fokozódhat a légszennyezettség, szmogriadóra is készülni kell. A közlekedők ködös területekre és csúszós útszakaszokra készüljenek. Az utakon sok lesz az ingerült sofőr, a figyelmetlen gyalogos, érdemes a szokásosnál is óvatosabban és körültekintőbben közlekedni.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső