Humánmeteo: fájdalmas szombat jön (2019.12.20.)

Holnap hidegfront érkezik, aminek hatására az arra érzékenyek görcsös panaszokat tapasztalhatnak, a szívbetegek állapota pedig romolhat.

A Meteo Klinika előrejelzése szerint decemberhez képest szokatlanul enyhe időjárás után szombaton északnyugat felől hidegfront várható térségünkbe, amitől országszerte jelentkezhetnek erős panaszok. A frontra érzékenyek, görcsös fejfájást, izom-és hasi görcsöt tapasztalhatnak, a keringési rendszer megbetegedéseivel küzdők állapota pedig romolhat, vérnyomás-ingadozás és mellkasifájdalomjelentkezhet. Az idősek és szívbetegek különösen veszélyeztetettek, megnő az infarktus kialakulásának kockázata. A napközben élénkülő déli szél ráadásul fokozhatja a tüneteket.

A hidegfront miatt sokak szenvednek majd görcsös fejfájástól. Fotó: iStock
A hidegfront miatt sokak szenvednek majd görcsös fejfájástól. Fotó: iStock

Védekezzünk a fájdalom ellen

Hogy megelőzzük a kínzó fejfájást, már a reggeli óráktól figyeljünk a fokozott folyadékfogyasztásra, és próbáljuk meg tudatosan kerülni a stresszes helyzeteket. A változékony időben fontos áttérni kímélő étrendre, hanyagoljuk a zsíros és fűszeres ételeket, inkább részesítsük előnyben a szárnyas húsokat és a halból készült fogásokat. Fogyasszunk minél több zöldséget és gyümölcsöt, ezzel immunrendszerünket is tartósan megerősíthetjük.

A közlekedést erős oldalszél és a csapadék nehezítheti: nagymértékben csökkenhet a menetstabilitás és csúszóssá válhat az útburkolat. A karácsony előtti hétvégi csúcsforgalomban türelmetlen és ingerlékeny sofőrök növelhetik a balesetveszélyt, és a csapadék hatására nedvessé váló útburkolat miatt jelentősen megnő a féktáv, vezessünk ezért fokozott figyelemmel!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció