Humánmeteo: fájdalmas lesz a szombat (2020.02.28.)

Holnap ugyan nem érkezik térségünkbe időjárási front, ám a melegedés és a nagy napi hőingadozás komoly panaszokat okozhat. Főleg az ízületi bántalmakkal küzdők készüljenek nehéz napra!

Szombaton frontmentes időben lesz részünk. Az éjszakai időszakban erősen lehűl a levegő, az ország nagy részén fagyos reggelre ébredhetünk - olvasható a Meteo Klinika jelentésében. A hirtelen érkező hideg elsősorban a kopásos eredetű ízületi bántalmakkal élők körében okoz végtagfájdalmakat. Amennyiben sajgó ízületekkel ébred, kezdje a napot egy átmozgató tornával és tartsa melegen fájó végtagjait.

A panaszok reggel jelentkezhetnek legerősebben, délutánra országszerte megszűnnek a tünetek. A hűvös reggelt gyors melegedés követi, délután helyenként a 10 fokot is meghaladhatja a hőmérséklet csúcsértéke. A helyenként több mint 10 fokos hőingás fokozott terhelést jelent sokunk számára: ilyenkor gyakori tünet lehet a vérnyomás-ingadozás, a krónikus betegek, továbbá az idősebbek múló rosszullétet és keringési panaszokat tapasztalhatnak.

A sajgó fájdalomról a túlzott hőmérséklet-ingadozás tehet. Fotó: Getty Images
A sajgó fájdalomról a túlzott hőmérséklet-ingadozás tehet. Fotó: Getty Images

A megerősödő délies szél tovább fokozza a tüneteket, emellett ingerlékenységet és nyugtalanságot okoz. A panaszok ellen fokozott folyadékbevitellel védekezhetünk. A sok napsütés szerencsére kedvez a hangulatnak, csupán a megerősödő szél ront a hő-és komfortérzeten. Mindenképp ajánlott kihasználni ezt a kellemesebb napot és minél több időt a friss levegőn tölteni, kirándulni, sportolni.

A levegő minőség a nagyobb városokban kedvezőtlen, másutt jellemzően alacsony a légszennyezettség. A pollenszint alacsony-közepes, az éger és a mogyoró okozza a legtöbb panaszt. Az autóval közlekedőknek fontos információ, hogy az erős oldalszél csökkenti a gépjármű menetstabilitását, a balesetek elkerülése érdekében ezért fokozott figyelem javasolt.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső