Humánmeteo: Fájdalmas lesz a holnap reggel (2020.03.07.)

Szombatról vasárnapra virradóra lehűl az idő, emiatt sokan sajgó ízületekkel ébredhetnek. Az utána következő gyors nappali felmelegedés pedig másokat is megterhel majd.

Vasárnap frontmentes időben lesz részünk. Az éjszakai időszakban lehűl a levegő, az ország egyes részein fagyos reggelre ébredhetünk. A hűvös idő a kopásos eredetű ízületi bántalmakkal élők körében okoz végtagfájdalmakat - olvasható a Meteo Klinika előrejelzésében. Amennyiben sajgó ízületekkel ébredünk, kezdjük a napot egy átmozgató tornával és tartsuk melegen fájó végtagjait. A panaszok reggel jelentkezhetnek legerősebben, délutánra országszerte megszűnnek a tünetek. A hűvös reggelt gyors melegedés követi, délután helyenként a 10 fokot is meghaladhatja a hőmérséklet csúcsértéke.

Az akár több mint 10 fokos hőingás fokozott terhelést jelent sokunk számára: ilyenkor gyakori tünet lehet a vérnyomás-ingadozás, a krónikus betegek és az idősek múló rosszullétet és keringési problémákat tapasztalhatnak. Ezenkívül a továbbra is erős északnyugati irányú szél tovább fokozza a tüneteket, emellett ingerlékenységet és nyugtalanságot okoz. A panaszok ellen fokozott folyadékbevitellel védekezhet.

Reggel kell erősebb végtagfájdalomra készülni, napközben enyhülnek a panaszok. Fotó: Getty Images
Reggel kell erősebb végtagfájdalomra készülni, napközben enyhülnek a panaszok. Fotó: Getty Images

A napsütéses időszakok szerencsére kedveznek majd a hangulatnak, de a megerősödő szél ront a hő-és komfortérzeten. Az élénk légmozgás ellenére mindenképp ajánlott kihasználni ezt a kellemesebb napot és minél több időt a friss levegőn tölteni, kirándulni, sportolni.

A levegő minőség a nagyobb városokban kedvezőtlen, másutt jellemzően alacsony a légszennyezettség. A pollenszint alacsony-közepes, az éger és a mogyoró okozz a legtöbb panaszt. Végül fontos információ az autóval járóknak: a közlekedés során az élénk oldalszél jelenti a fő veszélyt. Az erős szél csökkenti a gépjármű menetstabilitását, a balesetek elkerülése érdekében fokozott figyelem javasolt.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső