Humánmeteo: fájdalmas kedd jön (2020.03.09.)

Kedden nem érkezik fölénk front, de a délelőtti gyors melegedés és a nagy napi hőingás számos kellemetlen panaszt okozhat.

Holnap frontmentes időben lesz részünk: az éjszakai időszakban lehűl a levegő, északkeleten és a Duna-Tisza közén akár fagyhat is, ez pedig elsősorban a kopásos eredetű ízületi bántalmakkal élők körében okoz végtagfájdalmakat - írja a Meteo Klinika.

Főbb panaszok: vérnyomás-ingadozás, migrén, fáradékonyság

A panaszok reggel jelentkezhetnek legerősebben, délutánra országszerte megszűnnek a tünetek. A hűvös reggelt gyors melegedés követi, délutánra több helyen 10 fok fölé melegszik a levegő. A néhol több mint 13-14 fokos hőingás fokozott terhelést jelent sokunk számára: ilyenkor gyakori tünet lehet a vérnyomás-ingadozás, a krónikus betegek és az idősek múló rosszullétet és keringési panaszokat tapasztalhatnak. A melegedés hatására melegfronti jellegű tünetekre is számítani kell, általános lehet a migrén, a fáradékonyság.

Számos panasszal szembesülhetünk kedden
Számos panasszal szembesülhetünk kedden. Fotó: Getty Images

Nem csökken a légszennyezettség

Az északnyugati irányú szél több helyen megélénkül, helyenként megerősödik, emiatt a fejfájósok panaszai még inkább felerősödnek. A légszennyezettség magas, több nagyvárosban káros, Pécsett veszélyes a levegő minősége. A légszennyezettség a következő napokon sem csökken számottevően.

A közlekedés során a megélénkülő szél okozza a fő veszélyt. A szél hatására csökken a menetstabilitás, az utakon ingerült és figyelmetlen sofőrökkel találkozhat, vezessen fokozott figyelemmel.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció