Humánmeteo: fájdalmas kedd jön (2019.11.04.)

Kedden kettősfront érkezik és okoz megterhelő élettani helyzetet. A változékony időben gyakori lehet a vérnyomás-ingadozás és a keringési panaszok is fokozódhatnak.

Kedden kettősfront éri el térségünket, folytatódik a humánmeteorológiailag megterhelő időszak. A hideg és melegfrontérzékenyek egyaránt nehéz napra számíthatnak - írja a Meteo Klinika. A frontérzékenyek körében görcsös fejfájás, izom-és hasi görcsök jelentkezhetnek, emellett migrénes panaszokra is készülni kell. A változékony időjárás további terhelést okoz, a krónikus betegek és az idősek vérnyomás-ingadozást, gyakori rosszullétet tapasztalhatnak.

Együnk sok zöldséget és gyümölcsöt

A változékony időben fontos áttérni kímélő étrendre, kerüljük a zsíros és fűszeres ételeket, inkább szárnyas húsokat és a halból készült fogásokat válasszunk. Együnk minél több zöldséget és gyümölcsöt is, ezzel immunrendszerünket is tartósan megerősíthetjük!

A kettősfront sokaknál válthat ki fejfájást. Fotó: iStock
A kettősfront sokaknál válthat ki fejfájást. Fotó: iStock

Az időjárás a nap nagy részében nem kedvez a szabadtéri programoknak. A csapadékos időben alacsony a hő-és komfortérzet, könnyen megfázhatunk, ha nem vigyázunk. A borús, fényszegény időben levertség, ingerültség és depressziós tüneteket jelentkezhetnek, ilyenkor nyűgösebbek lehetünk a megszokottnál.

A légszennyezettség többnyire alacsony, de a nagyobb városokban kedvezőtlen a levegő minősége. A közlekedést napközben többfelé nehezítheti csapadék, a csúszós útszakaszok fokozzák a balesetveszélyt,illetve a reflexidő is megnő.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció