Humánmeteo: bágyasztó lesz a szombat (2020.06.26.)

Tovább melegszik az idő, a nagyon erős UV-sugárzás miatt nagy hangsúlyt kell fektetni a bőrvédelemre, ráadásul fáradtság, szétszórtság is kínozhat egész nap.

Szombaton országszerte nem érvényesül fronthatás, de a nyárias melegben gyenge melegfront jellegű tünetek előfordulhatnak az érzékenyebbeknél - írja humánmeteorológiai előrejelzésében a MeteoKlinika, figyelmeztetve arra, egész nap kínozhat minket fáradtság, szétszórtság is. Még a rutinfeladatokat is nehezebb lehet elvégezni, tompábbaknak, aluszékonyabbaknak érezhetjük majd magunkat. Bár kávé helyett a rendszeres sportolás is kiváló élénkítő, fontos, hogy az ilyen tevékenységeket a kevésbé meleg órákra időzítsük, és soha ne végezzük például tűző napon.

humánmeteo, humánmeteorológia, orvosmeteorológia, meleg, fáradtság, bágyadtság
humánmeteo, humánmeteorológia, orvosmeteorológia, meleg, fáradtság, bágyadtság

Szombaton akár 32 fokos meleg is várható, ám a strandidő veszélyeket is rejt. A déli órákban nagyon erős UV-sugárzásra számíthatunk, 10 és 16 óra között még a kevésbé érzékeny bőrűek se napozzanak, komoly bőrkárosodást lehet szenvedni. A kisgyerekek bőre fokozottan érzékeny, esetükben nagyon magas, legalább 40-es faktorszámú naptejet használjunk. A vízpartok mellett a megnövekedett sugárzás-dózis miatt a megszokottnál erősebb bőrvédelemre van szükségünk, fürdőzés során pedig félóránként tanácsos megismételni a krémezést. Viseljünk könnyű, természetes anyagból készült ruhadarabokat, amik alatt hűsölhet, nem fülled be a bőr. Fejünket is óvjuk szalmakalappal vagy más fejfedővel, hiszen magas a napszúrás kockázata ilyenkor. Ne feledkezzünk meg a megfelelő folyadékfogyasztásról sem. Bár ilyenkor csábítóak lehetnek a hűs habok, természetes vizekben csak a kijelölt helyeken fürdőzzünk, ugyanis a hirtelen mélyülő, szabálytalan alakú medrek miatt kis területen belül is drasztikusan változhat a vízhőmérséklet.

A pollenterhelés ismét fokozódik, a pázsitfűfélék és a csalánfélék okozhatják a legtöbb panaszt. Az allergiásoknál orrfolyás, szemviszketés és könnyezés, tüsszögés jelentkezhet, a tünetek mérséklése érdekében az érintettek fogyasszanak kevesebb tejterméket és vörös húsokat. A gyakoribb porszívózás és hajmosás is segíthet, és rögtön mossunk kezet, amint hazaértünk.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: