Humánmeteo: az allergiásoknak nehéz lesz a holnap (2020.04.10.)

Szombaton is szép napos időre számíthatunk, front továbbra sem érkezik. A pollenkoncentráció azonban egyre magasabb, ami az arra érzékenyeknél panaszokat okozhat.

Szombaton nem érkezik front a Kárpát-medence térségébe, kellemes időben lesz részünk. Arra azonban számítani kell, hogy reggel még jelentkezhetnek enyhébb panaszok, ugyanis helyenként, főleg a mélyebb völgyekben erősebben lehűl a levegő, mely az ízületi bántalmakkal élők komfortérzetén ronthat - tájékoztat a Meteo Klinika. Ha kimerészkedünk a szabadba, öltözködjünk rétegesen, könnyen megfázhatunk ugyanis ilyenkor. Délután viszont koranyáriasan meleg lesz, ekkor már nem lesz szükség a pulóverre - a gyors melegedés azonban szintén megviselheti a keringési rendszerét.

A száraz, napos idő miatt több a virágpollen a levegőben, amit a szobában is érezhetünk már. Fotó: Getty Images
A száraz, napos idő miatt több a virágpollen a levegőben, amit a szobában is érezhetünk már. Fotó: Getty Images

A következő napokban tartósabban várható, hogy azemésztési panaszokfokozódnak. Ezek mérséklése érdekében lehetőleg kerüljük a puffasztó ételek, mint például a karfiol, káposzta, kelbimbó fogyasztását, és inkább a sovány húsokat, valamint a halat részesítsük előnyben. Rendszeresen gondoskodjunk a folyadékpótlásról is, amennyiben viszont fáradtságot tapasztalunk, ne kávéval próbáljuk felélénkíteni magunkat.

A nyárfa pollenje továbbra is magas koncentrációban van jelen a levegőben, a napos, száraz időben még több virágport bocsátanak ki a növények. Az allergiásoknak nem kedvez ez a humánmeteorológiai helyzet, ezért ha ön is érintett, akkor nem tanácsos a délutáni órákban a szabad levegőn tartózkodnia, továbbá a tejtermékek fogyasztása is kerülendő.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció