Humánmeteo: tovább kínoz minket a forróság

Nem lehet megszokni a meleget. A szervezetünkre minden egyes ilyen nap extra terhelést ró. Magas a kiszáradás veszélye.

Vasárnap nem érkezik front a térségünkbe, ismét az országos kánikula jelent a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, de magas a kiszáradás veszélye is. A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint fokozottan veszélyes helyzetre kell készülnünk, extrém terhelés várható a visszatérő hőhullám miatt.

Az időjárás-érzékenyek különösen nehezen viselik az átlagostól jelentősen eltérő időt. Ha gyakori rosszulléteket, ingadozó vérnyomást tapasztal, szédül, fáradt, ön is érintett lehet. Nézzen meg itt tanulságos eseteket a Meteo Klinika praxisából. (x)

A szívbetegek a legveszélyeztetettebbek


A forróság fejfájást és vérnyomáspanaszokat okozhat az érzékenyeknek, de az országos hőség miatt szinte mindenki tapasztalhat majd kellemetlen tüneteket. A szívbetegek a legveszélyeztetettebbek, ám a hőguta, a napszúrás és a kiszáradás mindenkit fenyeget.

Ilyenkor nagyon gyakori a vérnyomás-ingadozás és keringési probléma, de nem ritka a migrénes fejfájás sem. A tünetekre jellemző, hogy sokszor estére sem mérséklődnek számottevően, ezzel együtt pedig a pihenésre szánt órákat is rendkívüli módon megkeserítik. Másnap a kialvatlanság és a fáradtság hátráltatja a mindennapi tevékenységet.


hőség, forróság, kánikula, extrém meleg, humánmeteo, fronthatás
Szökőkútban frissíti magát egy férfi a hőségben az egri Dobó téren. Fotó: MTI/Komka Péter

Legyünk óvatosak

Nagyon fontos, hogy elegendő folyadékot fogyasszunk, mert ha nem figyelünk eléggé, könnyen kiszáradhatunk. A szabadtéri tevékenységek során viseljünk könnyű, természetes anyagból készült ruhadarabokat, ezek alatt ugyanis nem fülled be a bőr. Fejünket szalmakalappal vagy más fejfedővel óvjuk, hiszen magas a napszúrás kockázata is.


A déli órákban nagyon erős UV-sugárzásra számíthatunk. 11 és 15 óra között még a kevésbé érzékeny bőrűeknek sem ajánlott a napozás, mert komoly bőrkárosodást lehet szenvedni. A kisgyerekek bőre fokozottan érzékeny, esetükben legalább 50-es faktorszámú naptej használata javasolt.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +10, +20 °C

A napsütés mellett a gomolyfelhők is megnövekszenek, elszórtan kell záporra, zivatarra készülni, de nem fog mindenhol esni. Élénk lesz az északkeleti szél, a legmelegebb órákban 26, 32 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton frontmentes idő lesz, de továbbra is kettősfront jellegű tünetek jelentkezésére kell számítani. Görcsös és migrénes fejfájás is felléphet, gyakoriak lehetnek a keringési panaszok. Többen ok nélküli ingerlékenységet tapasztalhatnak. A hőérzet ingadozó, helyenként az esernyő is kellhet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)