Humánmeteo: megterhelő a tartós meleg

Szerdán nem érkezik front, a tartós meleg ugyanakkor egyre erősebb panaszokat okozhat.

Szerdán is folytatódik a nyaralóidő, a Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint még néhány napig a rekkenő hőség okozza a legtöbb panaszt. A kánikula a szívbetegek számára extrém igénybevételt, de még az egészséges szervezet számára is intenzív megterhelést jelent. Az alvászavarok miatt sokan nem tudják kipihenni magukat, különösen a nagyvárosokban. Napközben emiatt fáradtabbak, tompábbak, ingerlékenyebbek lehetünk, csökken a fizikai és a szellemi teljesítőképességünk. Az alváshiány az immunrendszert is gyengíti, ezért fontos, hogy amikor csak megtehetjük, pihenjünk le hűvös helyen, akár csak egy rövid időre is.

Az időjárás-érzékenyek nehezen viselik a tartós meleget és a 35 fok közeli hőmérsékleteket. Ha ön is tapasztal fáradékonyságot és keringési panaszokat, akkor ön is érintett lehet! Nézzen meg itt tanulságos eseteket a Meteo Klinika praxisából!

A rekkenő hőségben nagyon fontos a bőséges folyadékfogyasztás, fokozott a dehidratáció veszélye. Válasszunk csapvizet vagy ásványvizet, a kávét és az alkoholt pedig lehetőség szerint most kerüljük. Gondoskodjunk az ásványi sók pótlásáról is, de ne az ételek túlsózása révén: enyhén sózott fogások fogyasztása javasolt ebben az időszakban is. Kerüljük a zsíros, fűszeres fogásokat, részesítsük előnyben inkább a gyomrot kevésbé terhelő halakat, grillezett húsokat és salátákat.

nyár, hőség, kánikula, napsütés
Szerdán is folyatódik a strandidő, a tartós hőség egyre megterhelőbb. Fotó: Getty Images

Ami a szabadtéri tevékenységeket illeti, mindig kerüljük a tűző napsütést, mert fennáll a napszúrás veszélye. Különösen a gyerekek veszélyeztetettek, hiszen ők nem érzékelik annyira a nagy meleget, az idősek pedig sokszor nehezen mozognak, nem tudnak azonnal hűvös helyre menni. Amennyiben szédülést, rosszullétet, hányingert tapasztalunk, azonnal kérjünk segítséget. Hőhullám idején igyekezzünk úgy megtervezni a napi programokat, hogy a legmelegebb órákban hűvös, árnyékos helyre húzódhassunk. Javasolt továbbá naponta többször langyos vízzel lezuhanyozni.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +0, +10 °C

A hajnali ködfoltokat követően közepesen felhős lesz az ég, számottevő csapadék nem várható. Megélénkül a déli, délnyugati szél, a legmelegebb órákban 16, 21 fokot mérhetünk. Szerdán nem jön front a térségünkbe. Reggel hűvös lesz, felerősödhetnek a kopásos eredetű ízületi bántalmak, és a megfázásveszély is fennáll. A nap első felében gyakori lehet a vérnyomás-ingadozás is. Növekszik a migrénhajlam. A napsütés jótékony hatással van a hangulatra és a közérzetre, de a szél 1-2 fokkal csökkenti a hőérzetet. Érdemes megnézni a meteogyógyász alábbi napi tanácsait is! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: