Humánmeteo: már az éjszakák sem hoznak felfrissülést

Pénteken ugyan nem érkezik front a térségünkbe, de a hőség igen megterhelő lesz. A nagy melegben állandósul az álmatlanság és a tompaság, de egyre gyakoribb és erősebb lehet a fejfájás és a migrén is.

Most már az éjszakák is egyre kevésbé hoznak felfrissülést, a nagyvárosokban hajnalra is alig hűl a levegő. Ahol viszont 20 Celsius-fok alá csökken a hőmérséklet, ott jót tesz az éjszakai szellőztetés: ezzel is csökkenthetjük a hőterhelést, valamit elősegíthetjük a pihentetőbb alvást. A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint fokozottan veszélyes helyzetre kell készülnünk, extrém terhelés várható.

Az időjárás-érzékenyek különösen nehezen viselik a kánikulát. Ha gyakori rosszulléteket, ingadozó vérnyomást tapasztal, szédül, fáradt, ön is érintett lehet. Nézzen meg itt tanulságos eseteket a Meteo Klinika praxisából. (x)

Vigyázzunk magunkra és szeretteinkre!

Ne hagyjuk magára idős, beteg rokonainkat, ismerőseinket, inkább segítsünk nekik a mindennapi feladatok elvégzésében. A hőség, illetve annak következményei ugyanis rájuk nézve akár életveszélyesek is lehetnek. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg.


hőség
Egy nő a párakapu alatt hűsíti magát a hőségben Salgótarjánban, ahol 39 Celsius-fok feletti értékeket is mértek. Fotó: MTI/Komka Péter

A legmelegebb órákat töltsük árnyékos, hűvös helyen. Kisgyermeket, csecsemőt tilos a tűző napra vinni! A napszúrás és a hőguta veszélyének csökkentése érdekében viseljünk világos színű, szellős ruházatot, valamint kalapot és napszemüveget.
10 és 16 óra között az UV-sugárzás nagyon erős, de sok helyen extrém lesz: meghaladhatja 8-as értéket is. Ilyenkor akár pár perc is elég egy súlyos leégéshez. Ha kimegyünk a szabadba, használjunk legalább 40-es faktorszámú fényvédő szereket, az krémezést pedig rendszeresen ismételjük meg.


Vigyázat, balesetveszély!


A közlekedők a meleg miatt türelmetlenebbek, ingerültebbek a szokásosnál, valamint a fáradtság, kábaság is növeli a balesetek bekövetkezésének kockázatát. Ráadásul időnként élénk oldalszél is ronthat a menetstabilitáson, zivatarok esetén pedig viharos széllökések is előfordulhatnak. Vezessünk lassabban, óvatosabban! Gyereket és élő állatot pedig még néhány percre se hagyjunk az autóban, ugyanis pillanatok alatt felforrósodik az utastér.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +14, +21 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék általában nem várható, legfeljebb északkeleten lehet néhol zápor. Mérsékelt marad a nyugati szél, 31, 36 fok közé melegszik a levegő. Szerdán nem jön front, de a tartós meleg egyre erősebb tüneteket okozhat. Többeknél alvásproblémák léphetnek fel, napközben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Fokozódik a migrénhajlam. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)