Humánmeteo: jön a hidegfront, és vele a tünetek is

Péntek délutántól egy közelítő hidegfront előtt egyre fülledtebbé válik a levegő, emellett tovább folytatódik az átlagosnál melegebb időszak is.

Pénteken is tovább tart a melegedés, amely egyre inkább kimeríti a szervezetet. Ismét lehetnek olyan tájak, ahol a 30 fokot súrolja a délutáni legmagasabb hőmérséklet, és a páratartalom is egyre magasabb lesz. Napközben nem valószínű nagy mennyiségű csapadék, de estétől az érkező viharokkal együtt komolyabb panaszok is felléphetnek. A két front között jelentkező tünetekről a Meteo Klinika Frontjelentése ad részletes tájékoztatást.

humánmeteorológia, front, fronthatás
Pénteken sokan lehetnek ingerültek, türelmetlenek. Fotó: Getty Images

Fejfájás és ingerültség

Ebben az időben leginkább a szívbetegek, az idősek és a vérnyomáspanaszokkal élők veszélyeztetettek, a párásság mellett helyenként a nagy hőingás is megterhelő lehet. Általánosak az alvászavarok, a fejfájás, fáradtság, tompaság. A koncentrálóképesség jelentősen csökken, türelmetlenebbek, ingerlékenyebbek lehetünk. A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, ez különösen a Dunántúlon lehet jellemző. A zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota.

11 és 15 óra között az UV-sugárzás a naposabb tájakon nagyon erős lesz, meghaladja a 6-os értéket, akár pár perc alatt is leéghetünk. Használjunk magas faktorszámú fényvédő szereket, amelyeket bizonyos időközönként vigyünk fel újra a bőrünkre. Estétől északnyugaton már a görcsös panaszok erősödhetnek fel, hidegfronti hatás kezdődik, ami a következő nap, illetve napok humánmeteorológiai helyzetét is meghatározza majd.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)