Humánmeteo: hidegfront váltja fel a hőséget

Pénteken eleinte a hőség viseli meg a szervezetünket, később viszont már egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés.

Pénteken nyugat felől egyre jobban megközelíti hazánkat egy hidegfront, de csak a nap második felében éri el térségünket. Addig csak kissé, és csak a Kisalföldön frissül fel az idő, máshol tovább folytatódik a nagy meleg, sőt: a kánikula még elviselhetetlenebbé válik. A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint a forróság sok tünetet okozhat, és már nem csak az érzékenyebbek, hanem az egészségesek is szenvednek majd a tünetektől.

Az időjárás-érzékenyek  számára különösen nehéz nap következik, a hőterhelés után erős hidegfronti hatás érvényesül. Ha ön is tapasztal keringési vagy emésztési panaszokat, illetve erős fejfájást, akkor ön is érintett lehet. Nézzen meg itt tanulságos eseteket a Meteo Klinika praxisából. (x)

Mindenki megszenvedi az extrém időjárást

Továbbra is a szívbetegek, az idősek, és a vérnyomáspanaszokkal élők a leginkább veszélyeztetettek. A forróság mellett azonban helyenként a nagy hőingás is megterhelő. Így napközben már az egészségeseknél is egyre több tünet jelentkezhet. Általános lesz az alvászavar, a fejfájás, a fáradtság és a tompaság. A koncentrálóképesség is jelentősen csökken ebben a humánmeteorológiai helyzetben, emiatt pedig türelmetlenebbek, ingerlékenyebbek lehetünk.

hőség, forróság, kánikula, extrém meleg, hidegfront
A felfrissülés előtt még elviselhetetlenebbé válik az extrém meleg. Fotó: Getty Images

A déli órákban lehetőleg hűvös helyen tartózkodjunk. A lakást sötétítsük be, hogy ne tudjon olyan gyorsan felmelegedni a belső tér. Lehetőség szerint minél korábban végezzük el a bevásárlást, és a ház körüli, kinti munkákat, a legmelegebb órákat inkább pihenéssel töltsük. Ebben az időszakban kerüljük a nehéz fizikai munkát, illetve a sportolást is. A nap folyamán rendkívül fontos az izzadás során elvesztett folyadék pótlása. Az ásványvíz, a gyümölcstea és a limonádé a legjobb választás – a cukros üdítő, a kávé és az alkohol ilyenkor kerülendő. Ne feledjük, hogy az ásványi sókat is pótolni kell: ez megoldható ásványvízzel, valamint az ételek mértékkel történő megsózásával is.

Az asztmásoknak is nehéz napjuk lesz

Napközben eleinte csak nyugaton, délutántól viszont már máshol is egyre fülledtebbé válik majd a levegő, ennek hatására pedig légzési nehézségek jelentkezhetnek. A zivataros területeken jelentősen romolhat az asztmások állapota. A déli óráktól kezdődően északnyugaton már a görcsös panaszok erősödhetnek fel, hiszen hidegfronti hatás kezdődik, ami a következő napok humánmeteorológiai helyzetét is meghatározza majd.

A közlekedők a meleg miatt a szokásosnál türelmetlenebbek, ingerültebbek lehetnek, de a fáradtság és a kábaság is növeli a balesetek bekövetkezésének kockázatát. Időnként élénk oldalszél is ronthat a menetstabilitáson, zivatarokban pedig viharos széllökések is előfordulhatnak. Vezessünk lassabban, óvatosabban!

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +0, +10 °C

A hajnali ködfoltokat követően közepesen felhős lesz az ég, számottevő csapadék nem várható. Megélénkül a déli, délnyugati szél, a legmelegebb órákban 16, 21 fokot mérhetünk. Szerdán nem jön front a térségünkbe. Reggel hűvös lesz, felerősödhetnek a kopásos eredetű ízületi bántalmak, és a megfázásveszély is fennáll. A nap első felében gyakori lehet a vérnyomás-ingadozás is. Növekszik a migrénhajlam. A napsütés jótékony hatással van a hangulatra és a közérzetre, de a szél 1-2 fokkal csökkenti a hőérzetet. Érdemes megnézni a meteogyógyász alábbi napi tanácsait is! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: