Humánmeteo: hidegfront tetézi a hőséget szombaton

Szombaton hidegfronti hatás érvényesül, miközben a hőség is nagy terhelést ró a szervezetre.

Még a nap elején is hidegfronti hatás érvényesül a Kárpát-medencében, aminek erőssége a nap folyamán egyre csökkenni fog. A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint fokozottan veszélyes helyzetre kell készülnünk, extrém terhelés várható a hőség és a hidegfront együttes hatása miatt.

Az időjárás-érzékenyek különösen nehezen viselik a hirtelen változásokat! Ha gyakori rosszulléteket, ingadozó vérnyomást tapasztal, szédül, fáradt, Ön is érintett lehet! Nézzen meg itt tanulságos eseteket a Meteo Klinika praxisából!

A keleti országrészben továbbra is erős kánikulára számíthatunk délután. A nyugati tájakon valamelyest frissebb lesz az idő, így az esetleges alvászavarok mérséklődhetnek. A hidegfrontra érzékenyek szinte egész nap fejfájást tapasztalhatnak, emellett izom- és hasi görcsök is felléphetnek. A vérnyomás-ingadozás szintén gyakori ebben az időjárási helyzetben: a megerőltetőbb feladatokat igyekezzünk most elhalasztani néhány nappal.

hőség, kánikula, fejfájás
Szombaton a hidegfronti hatás és a folytatódó kánikula egyaránt okozhat kellemetlen panaszokat. FOtó: Getty Images

Délután a naposabb időben érezhetően javulhat a közérzetünk. Magas lesz a hőérzet, de egy-egy zivatarban rövid idő alatt sokat csökkenhet a hőmérséklet. A kánikulával terhelt területeken továbbra is kerülendő a tűző napsütés, a déli órákat pedig javasolt árnyékos, hűvös helyen tölteni. Az UV-sugárzás időben és térben ingadozó lesz, azonban 11 és 15 óra között még mindig magas a leégésveszély. A strandokon fokozott fényvédelem szükséges, fürdőzés után mindig ismételjük meg a krémezést.

Ami az allergiásokat illeti, a csalán és a pázsitfűfélék pollenje mellett az útifű virágpora is egyre többeknek okozhat problémát. Ezen felül fokozódik a fülledtség is, és akár légzési nehézségek is kialakulhatnak, csökken a munkabíró képességünk, zivatarok környezetében pedig az asztmások állapota is romlik. A levegőminőség a nagyvárosokban tovább romolhat, de a szeles, felhősebb vidékeken tisztul a levegő.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +14, +21 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék általában nem várható, legfeljebb északkeleten lehet néhol zápor. Mérsékelt marad a nyugati szél, 31, 36 fok közé melegszik a levegő. Szerdán nem jön front, de a tartós meleg egyre erősebb tüneteket okozhat. Többeknél alvásproblémák léphetnek fel, napközben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Fokozódik a migrénhajlam. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)