Humánmeteo: hidegfront és erős szél jön

Kedden hidegfront érkezik térségünkbe, de előtte még keleten melegfront jellegű hatások is érvényesülnek. A fronton kívül az erős szél is megterhelő lehet.

Keddre nyugat felől egy hidegfront érkezik a Kárpát-medencébe, ami az arra érzékenyek körében kellemetlen panaszokat okozhat. Gyakran erősen felhős lesz az ég, és elszórtan csapadék is várható. Emellett a megerősödő szél szintén sokaknál válthat ki panaszokat. A front hatására tapasztalható panaszokról és a kezelési lehetőségekről a Meteo Klinika Frontjelentése ad részletes tájékoztatást.

Kedden a hidegfront és az erős sokaknál okozhat kellemetlen fejfájást. Fotó: Getty Images
Kedden a hidegfront és az erős sokaknál okozhat kellemetlen fejfájást. Fotó: Getty Images

Emellett a meteogyógyászok arra hívják fel a figyelmet, hogy gyakori lehet a vérnyomás-ingadozás, a rossz közérzet és a fejfájás, amelyet a délnyugati tájak kivételével megerősödő szél is fokozhat. Fogyasszunk több folyadékot, lehetőleg tiszta vizet, és kerüljük a magas koffeintartalmú italokat. A front előtt keleten a nap első felében még a magasabb hőmérséklet miatt a melegfrontra fokozottan érzékenyeknél enyhe migrén alakulhat ki, emellett alvászavarok is felléphetnek. Napközben aztán a görcsös panaszok is felerősödésére számíthatunk, növekszik az infarktusveszély.

A szeles időben alacsonyabban alakul a hő- és a komfortérzet: habár nem lesz hideg, de jól variálható öltözetre most is szükség lehet. A szabadtéri programoknak nem kedveznek a körülmények. Többfelé lehet csapadék, akár zivatar is kialakulhat. A felhősebb vidékeken a hőmérséklet is visszaesik. Ami az allergiásokat illeti, a pollenterhelés átmenetileg mérséklődik, de a melegebb tájakon kezdetben még fokozódhat a növények pollenszórása. A tölgy, a fűz és a pázsitfűfélék virágpora egyaránt nagyobb koncentrációban van jelen a levegőben.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)