Humánmeteo: fejfájással érkezik a hidegfront

Szombaton egy átvonuló hidegfronthoz köthető gyenge fronthatás érvényesül, ami az arra érzékenyek körében kellemetlen humánmeteorológiai panaszokat idézhet elő.

Szombaton napközben gyenge hidegfronti hatás érvényesül, a felhőzet is megnövekszik. Fokozódik a fülledtség, szórványosan záporok, zivatarok is előfordulhatnak, a front mögött pedig megerősödik az északnyugatira forduló szél. A front maga gyenge lesz, de erős tüneteket is kiválthat. A fronthoz köthető negatív hatásokról és a megoldásokról a Meteo Klinika Frontjelentése ad részletes tájékoztatást.

Szombaton egy átvonuló hidegfront okozhat kellemetlen panaszokat. Fotó: Getty Images
Szombaton egy átvonuló hidegfront okozhat kellemetlen panaszokat. Fotó: Getty Images

Emellett a meteogyógyászok arra hívják fel a figyelmet, hogy egyéni érzékenységtől függően tapasztalhatnak többféle tünetet is tapasztalhatnak a frontérzékenyek. Akár erősebb fejfájás jelentkezhet napközben, illetve fokozódhatnak a görcsös panaszok. Segíthet, ha napközben megiszunk egy-két csésze borsmentateát, de ezen felül is fogyasszunk a megszokottnál több folyadékot, elsősorban szénsavmentes ásványvizet vagy csapvizet.

Az előző napokban tapasztalt egyéb tünetek egy része mérséklődik, például aki fáradékonynak érezte meg, esetleg migrénnel küzdött, pozitív változásokat tapasztalhat. Megszűnnek az alvászavarok, javul a teljesítőképességünk is. Eközben viszont más panaszok felerősödhetnek. A szeles vidékeken fokozódik az ingerlékenység, a gyerekek is kezelhetetlenebbek lehetnek a megszokottnál.

A változékony időben csak a naposabb tájakon kell erős UV-sugárzásra számítani, a tartósan derült időszakokban viszont a nagyon erős fokozatot is megközelítheti a sugárzás. Főként a délután második felében lesz szükség magas faktorszámú fényvédőszerekre. Az autós közlekedésben a sofőrök dolgát többfelé nehezíthetik élénk, néhol erős széllökések, amelyek hatására csökken a menetstabilitás. Többfelé nedves, csúszós lesz az útburkolat, megnövekszik a féktávolság, éppen ezért nagyobb követési távolság és lassabb vezetés javasolt.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)