Humánmeteo: a frontérzékenyek sokat szenvednek hétfőn

Hétfőn a magasban és a talajon zajló melegedés hatására a melegfrontra érzékenyek tapasztalhatnak kellemetlen humánmeteorológiai tüneteket, estétől pedig már a hidegfronti tünetek is erősödhetnek.

Hétfőn napközben nem érkezik front a Kárpát-medence térségébe, de a magasban és a talajon is –ugyan csak pár fokos, de – további melegedés zajlik. A hőmérséklet már több helyen elérheti a 30 fokot, csapadék kialakulásától sem kell tartani. A melegben jelentkező panaszokról a Meteo Klinika Frontjelentése ad részletes tájékoztatást.

a frontérzékenyek sokat szenvednek hétfőn. Fotó: Getty Images
a frontérzékenyek sokat szenvednek hétfőn. Fotó: Getty Images

Alvászavar és fejfájás

A légköri változások következtében ezen a napon a melegfrontra érzékenyeknél jelentkezhetnek humánmeteorológiai tünetek, melyek a nap folyamán fokozatosan erősödnek. Reggel többfelé nehezebb lehet az ébredés, az alvászavarok különösen a Dunántúlon, illetve a nagyobb városokban élőknél okozhatnak nyűgösséget, ahol nem frissül fel kellőképpen a levegő.

Fejfájás, migrén jelentkezhet, ami az idő előrehaladtával egyre erősödhet. Egyre többen tapasztalhatják, hogy lankad a figyelmük. Estétől a melegfronti tünetek mellé hidegfronti panaszok is társulhatnak egy közelgő fronthoz köthetően.

Arra ügyeljünk, hogy a déli órákban igen veszélyes az UV-sugárzás, többfelé elérheti akár a 6-os, erős fokozatot is. Magas faktorszámú naptejjel védjük saját és gyermekeink bőrét is.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)