Hidegfront érkezik a hétvégén (2020.04.24.)

Szombaton hidegfront érkezik térségünkbe, ami nemcsak némi lehűlést és felhős égboltot eredményez, de több helyen viharos széllökésekre is számítani kell.

Ma napközben még sok napsütés várható, ám délutánra fokozatosan megnövekszik a felhőzet a magasban - olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében. Csapadékra nem kell készülni. A délnyugati szél több helyen megélénkül, az északkeleti országrészben néhol meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 25 fok között valószínű, késő estére pedig 13 és 18 fok közé hűl le a levegő.

Az éjszaka folyamán változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. A délnyugati szél marad élénk, majd hajnalban északnyugatira, nyugatira fordul a széljárás. A legalacsonyabb éjjeli hőmérséklet 6 és 13 fok között alakul.

A hétvégén minden szélforgó megállás nélkül pörögni fog. Fotó: Getty Images
A hétvégén minden szélforgó megállás nélkül pörögni fog. Fotó: Getty Images

Eső helyett homokvihar

Holnap közepesen felhős idő várható, északkeleten lehet időnként több felhő az égen, és legnagyobb eséllyel ott alakulhat ki zápor, zivatar. Ám a szombaton érkező hidegfront sem mérsékli az aszályt, jelentős csapadék az ország túlnyomó részén nem valószínű, ellenben többfelé viharossá fokozódik majd a szél, amely a talajállapot függvényében helyenként hordhatja a port vagy homokot. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6, 13, a legmagasabb nappali hőmérséklet 17, 23 fok között alakul.

Vasárnap gomolyfelhős idő van kilátásban többórás napsütéssel, északkeleten lehet erőteljesebb a felhőképződés. Legfeljebb néhol alakulhat ki zápor. Az északnyugati, majd az északira forduló szél időnként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 3, 8 fok között valószínű, de a fagyzugokban -1, +2 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 16, 24 fok között alakul.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső