Felhőszakadás és jég is jön (2020.06.12.)

Szó szerint viharos napok állnak előttünk, az elmúlt időszakhoz hasonlóan ismét tavaszias, csapadékos arcát mutatja a természet a mostani hétvégén. Helyenként nem kizárt még a jégeső és felhőszakadás sem.

A délnyugati, nyugati megyéket leszámítva országszerte erős gomolyfelhő-képződésre számíthatunk ma, valamint több helyen kialakulhatnak záporok, zivatarok - olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzésében. Főként az Alföld északi részén és az Északi-középhegységben délutántól intenzívebb zivatarok is előfordulhatnak, helyenként felhőszakadással, viharos széllel, jégesővel társulva. Északkeleten néhol heves zivatar is lehetséges, nagy méretű jéggel, 50 millimétert meghaladó csapadékmennyiséggel és 80-90 kilométer/órát meghaladó szélrohamokkal. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között valószínű.

Felhőszakadás és jégeső is többfelé előfordulhat ma
Felhőszakadás és jégeső is többfelé előfordulhat ma

Éjszaka fokozatosan lecsendesedik a csapadéktevékenység, bár a hajnali, reggeli órákban előfordulhat néhol egy-egy zápor. Ezzel együtt a felhőzet is csökken, valamint általában gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A levegő késő estére 15-20, hajnalra 12-18 fokig hűl vissza. Szombaton többórás napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződés várható. A délutáni óráktól ismét többfelé jelentkezhetnek helyi záporok, zivatarok, akár felhőszakadással, jégesővel, viharos széllökésekkel társulva. A nappali csúcshőmérséklet holnap 26-31 fok között alakul.

Vasárnap ismét erőteljes lesz a gomoly-felhőképződés, mi több, egyre inkább összefüggővé válik majd a felhőtakaró. Sokfelé és a nap bármely szakában lehetnek záporok, zivatarok. Ezzel együtt a levegő hőmérséklete 22-28 fokig melegszik majd napközben. Hétfőn aztán észak felől elkezd felszakadozni a zárt felhőzet, és napközben már egyre kevésbé valószínű csapadék. A megélénkülő északi szél mellett a hőmérséklet napközben 21-27 fokot érhet el.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció