Esernyő nélkül ne lépjünk ki a lakásból (2020.06.09.)

Ugyan nem lesz hűvös, ám a nap folyamán többször is zivatarokra, záporokra, vagy akár jégesőre kell számítani. Az esernyőnket semmiképp ne felejtsük otthon, ha kimozdulunk!

Bár a hőmérő higanyszála egyre feljebb kúszik, ahogy haladunk előre a héten, a kitartóan csapadékos időjárás nem igazán kedvez a nyári szabadtéri programoknak - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

Kedd délelőtt több-kevesebb napsütés mindenütt várható, csak elvétve eshet. Erőteljessé válik azonban a gomolyfelhő-képződés, és délután, estefelé többfelé várható ismétlődő jelleggel zápor, zivatar, néhol felhőszakadással, illetve jégesővel. De az erősebben felhős nyugati tájakon eső is eshet. Mérsékelt marad a légmozgás, ugyanakkor az intenzívebb zivatarok környezetében erős vagy viharos lökések is előfordulhatnak. A hőmérséklet kora délután általában 20 és 28 fok között várható, nyugat felé haladva számíthatunk az alacsonyabb értékekre. Késő estére 14 és 19 fok közé hűl le a levegő.

Az esernyő lesz a legfontosabb kiegészítőnk a következő napokban. Fotó: Getty Images
Az esernyő lesz a legfontosabb kiegészítőnk a következő napokban. Fotó: Getty Images

Éjjel erősen felhős ég lesz a leginkább jellemző. Több helyen várható záporeső, zivatar, amely egy összefüggőbb csapadékrendszerré is összeállhat. Mérsékelt marad a légmozgás, de a zivatarok környezetében átmeneti szélerősödés előfordulhat. A hőmérséklet késő este 13 és 19, hajnalban többnyire 12 és 17 fok között alakul.

Napsütés és zivatar váltja egymást

Holnap eleinte többnyire erősen felhős lesz az ég, majd némileg feloszlik a felhőzet, és hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Délután már ismét erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés. Többfelé várható zápor, zivatar. Néhol megélénkül a déli, délnyugati szél, de egy-egy zivatar környezetében erős vagy viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 27 fok között valószínű.

Csütörtökön is hasonló időre van kilátás. Napközben erőteljes gomolyfelhő-képződésre számíthatunk, de akár hosszabb napos időszakok is lehetnek. Továbbra is többfelé várható zápor, zivatar. A változó irányú szél többnyire mérsékelt marad, de a zivatarok környezetében erős vagy viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 17, a legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 27 fok között lesz várhatóan.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső