Elromlik az idő hétvégére

Ma még élvezhetjük a késő tavaszi napsütést, a hétvégén azonban felhős, csapadékos időjárásra számíthatunk a meteorológusok szerint.

Közepesen felhős időre számíthatunk ma többórás napsütéssel – írja a Kiderül, a Startlap meteorológiai oldala. Délelőtt még elsősorban a Dunántúlon fordulthat elő csupán egy-egy zápor, majd késő délutántól az Alpokalján és a Délnyugat-Dunántúlon már elszórtan lehetnek záporok, zivatarok, késő este pedig a szlovén és a horvát határ közelében egy-egy heves zivatar is kialakulhat. Késő este az északi határ mentén is várható gyenge eső. A nyugati szelet az ország északkeleti felén erős, néhol viharos széllökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 25 és 31 fok között várható, majd késő estére 13-20 fok közé hűl vissza a levegő.

nyári eső, esernyő, fiatal nő, nyaralás, zápor
Felhős, csapadékos időre számíthatunk az előttünk álló hétvégén. Fotó: Getty Images

Ami a hétvégét illeti, szombaton jellemzően közepesen vagy erősen felhős lesz az ég, a felhőzet elsősorban az északi megyék felett lehet szakadozottabb. Többfelé várható eső, zápor, a déli határvidéken zivatarok is kipattanhatnak. Az északi, északkeleti megyékben csak néhol valószínű csapadék. Sokfelé élénk, akár erős lökések kísérhetik az északi, északnyugati szelet. A nappali csúcshőmérséklet 17 és 25 fok között várható – a csapadékosabb területeken mérhetjük az alacsonyabb értékeket.

Vasárnap is még közepesen vagy erősen felhős idő várható. Estétől csökkenhet határozottabban a felhőzet északnyugat felől. Napközben több helyen előfordulhat eső, zápor, és az északi szelet sokfelé élénk, helyenként erős lökések kísérhetik. Hajnalban 4-13 fokig süllyed a hőmérséklet, és délután is csupán 14-23 fok között csúcsértékeket mérhetünk. Hűvösebb idő ismét a tartósabban csapadékos területeken valószínű.

Valamelyest enyhül az időjárás a jövő hét elején. Hétfőn még többfelé erőteljes lesz a nappali gomolyfelhő-képződés, ezzel együtt hosszabb-rövidebb időre a nap is kisüt. Kedden többórás napsütésre van kilátás gomoly- és fátyolfelhők mellett. Elszórtan még előfordulhat záporeső, zivatar. Emellett helyenként megélénkülhet a déli, délnyugati szél. Hétfőn a legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 25, kedden 24 és 29 fok között alakul.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)