Brutális hőhullám csaphat le

HáziPatika

A klímaváltozás hatására lassul a Golf-áramlás, és elméletileg teljes leállása sem elképzelhetetlen. Ha ez megtörténik, soha nem látott viharok söpörnek majd végig Európán, de a következmények jó részét még megtippelni sem tudjuk. Magyarországra elviselhetetlen forróság, hosszú, gyakori hőhullámok, villámárvizek várnak, ha nem teszünk semmit.

Mi történik, ha leáll a Golf-áramlat?

Igencsak lehangoló adatokat közölt a klímaváltozással kapcsolatban az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASAC): a jövőben egyre gyakrabban kell szembesülnünk extrém időjárási helyzetekkel - tájékoztat a 24.hu. Mint írják, az emberi hatások miatt kialakuló klímaváltozás bizonyítottan sok csapadékot és villámárvizeket, a tengerszint emelkedése miatt part menti áradásokat, valamint hőhullámokat okoz Európában, Ausztráliában és Kínában. Nő az erdőtüzek és a bozóttüzek kialakulásának kockázata, illetve a testület alaposabb vizsgálatokat sürget a Golf-áramlat gyengülése miatt. Minderről az MTA honlapján található közleményt a linkre kattintva érheti el.

Brutális hőhullám jöhet Magyarországra, hőség, meleg, nyár, csaj, nő, iszik, ivás, víz
"Baj akkor van, ha a napi középhőmérséklet magas, mert ez állandó terhelést jelent"

A lap többek között arra kereste a választ, hogy mit jelentenek ezek az időjárási szélsőségek Magyarországra nézve. "A felmelegedéssel olvad a jégtakaró, és a klímaváltozás hatására az Atlanti-óceán északi részén több lett a csapadék. Az áramlat északi, leszálló ágánál tehát egyre több édesvíz kerül a tengerbe, ezáltal csökken a sókoncentrációja, míg a délről kiinduló meleg vízé az erős párolgás miatt egyre nagyobb" - magyarázza a 24.hu-nak Mika János éghajlatkutató, az Eszterházy Károly Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára.

Egy idő után a sűrűség észak-déli irányú eltérése kiegyenlítheti a hőmérsékletből adódó különbséget, mert a híg hideg víz nem tud a sósabb, ezért sűrűbb meleg alá bukni. Az áramlat lassul és elméletben le is állhat, de a professzor szerint, ha ez egyáltalán megtörténik, az sem ebben az évszázadban lesz.

"Jelenleg a Golf-áramlat leállása csak elméleti lehetőség, ám a szállítószalag gyengülését, lassulását közvetett bizonyítékokra támaszkodva tényként kezelhetjük. A gigantikus szállítószalag leállása pedig katasztrofális következményekkel járhat. Hatására 10-15 fokkal lenne hidegebb a grönlandi térség, de a kontinensen az éghajlatváltozás miatt folytatódna a felmelegedés. Az óriási hőmérsékletkülönbség olyan extrém időjárási helyzeteket generálna Európában, amelyeket még előre jósolni sem tudunk. Annyi biztos, hogy a mostaninál sokkal erősebb ciklonok alakulnának ki - mondja a professzor.

Elviselhetetlen hőség lehet Magyarországon

Hogy maga a klímaváltozás milyen extrém helyzeteket idézhet elő Magyarországon? Nagyon általánosan fogalmazva azt mondhatjuk, sok időjárási szélsőség erősödik, mások gyengülnek, míg egy kis részük megszűnik. A rendszertelenül, egyszerre kis területen lezúduló nagy mennyiségű csapadék egyre gyakrabban okoz majd villámárvizeket. Mivel pedig a télen várható csapadéktöbblet nagy része elfolyik anélkül, hogy a talajba szivárogna, a nyári időszak várható csapadékhiányát nem tudja kiegyenlíteni, ígya szárazság gyakorisága nőni fog.

Hazánkra vetítve, a legveszélyesebbnek talán az egyre erősebb és tovább kitartó hőhullámokat tekinthetjük, és nem is az a lényeg, hány fok van a nap legmelegebb órájában. Az emberi szervezet ugyanis 24 órás ciklus alapján működik, nem okoz problémát a napközbeni 40 fok sem, ha éjjel kellemes 15 fokban pihenhet.


Baj akkor van, ha a napi középhőmérséklet magas, mert ez állandó terhelést jelent. Jelenleg az Országos Meteorológiai Szolgálat akkor adja ki a legmagasabb fokú hőségriadót, ha a napi középhőmérséklet várhatóan legalább három napon keresztül meghaladja a 27 Celsius-fokot. Az ilyen időszakok lesznek egyre sűrűbbek és hosszabbak, és ha semmin nem változtatunk, az értékek még magasabbra kúsznak, 2100-ra a mért hőmérsékletek 4-5, míg az ember hőérzete hét fokkal lesz magasabb - emeli ki Mika János.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
0, +5 °C
Minimum:
0, +5 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a hideg levegő érkezésének köszönhetően egyre nagyobb területen vált havazásra a csapadék, a déli tájakon eshet havas eső, eső.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag