Békák is hullhatnak az égből

HáziPatika

Szaharai port hozott Magyarországra egy nagy kiterjedésű ciklon az elmúlt napokban. Az ilyen por vörösre festheti az esti eget és sáros esőt idézhet elő - mondta az InfoRádiónak Török László meteorológus.

Békaesőt is okozhatott volna ez az időjárási jelenség

Hétfő este több helyen is vöröslött az égbolt a naplementében Magyarország felett. Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint a jelenséget az okozza, hogy egy nagy méretű ciklon szaharai port szállít térségünk felé, emiatt a hajnali órákban és alkonyat idején az ég vörösebb árnyalatú.

Legutóbb március végén hullott sárga hó Oroszországban, Ukrajnában, Romániában és Bulgáriában, Kréta szigetén pedig egészen sárga volt a sivatagi portól a levegő. Török László meteorológus az InfoRádiónak elmondta, hogy a különleges látvány annak köszönhető, hogy Nyugat-Európa térségében egy nagy kiterjedésű ciklon örvénylik, amiből szaharai homok áramlik térségünkbe.

Kisebb állatokat is hullhatnak az égből

Ahol erősebb a szél, ott nemcsak homokszemcséket, hanem kisebb állatokat is hozhat magával. Itt persze rovarokra és bogarakra kell gondolni, de nagyon ritkán békák is kerülhetnek a levegőbe. Ilyenkor szokott békaeső esni, de azért ez elég ritka jelenség.
A meteorológus szerint a szél tehát felkapja a szemcséket, és elszállítja magasabb levegőrégióba, onnan juthatnak a Szaharától egészen messzire a részecskék, és a csapadékkal és más folyamatokkal együtt kihullanak a légkörből.
"Száraz időben az ég alját kicsit pirosabbra festheti a homok, ahogy megtöri a lenyugvó nap fényét" - mondta Török László.

Hazánkban ez nem okoz gondot

Hozzátette, hogy Magyarországon a levegőminőségben ez a folyamat nem okoz komolyabb változást. "Ha száraz időjárással járna együtt a jelenség, akkor a por nehezítené a légzést, és szemirritáló, légzőszerv-irritáló folyamatokat indíthatna be. De a mostani időjárási helyzetben nem erre számítunk, hanem inkább a csapadékos idő lesz a jellemző" - hangsúlyozta.


A szakértő hozzátette, hogy az erősebb széltől lehet vörös az ég alja, mivel Magyarország a nyugati szelek övében fekszik, tehát általában a légmozgás nyugati irányú. Ezért amikor napnyugtakor látjuk azt, hogy vörös az ég alja, akkor a tőlünk nyugatra eső területeken fújó erős szél felkapja a porszemcséket.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
0, +5 °C
Minimum:
0, +5 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a hideg levegő érkezésének köszönhetően egyre nagyobb területen vált havazásra a csapadék, a déli tájakon eshet havas eső, eső.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag