Akár mínusz 15 fok is lehet (2019.12.03.)

A hirtelen jött tél egész héten kitart, lesz, ahol napközben sem lépi át a fagypontot a hőmérséklet. Eközben a hidegebb tájakon akár mínusz 15 fokig is süllyedhet a hőmérő higanyszála hajnalban.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése szerint ma változóan felhős ég mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Hózápor már csupán néhol fordulhat elő, az északnyugati, északi szél viszont többfelé megélénkül. A hőmérséklet kora délután többnyire 0 és plusz 5 fok között alakul, északkeleten azonban - ahol tartósan megmarad a köd - valamelyest hidegebb lesz, illetve ezeken a területeken gyenge marad a légmozgás is.

Fagyos, igazi télies napok állnak előttünk
Fagyos, igazi télies napok állnak előttünk

Éjszaka egyre nagyobb területen képződik sűrű, zúzmarás köd, illetve alacsony szintű rétegfelhőzet, amivel hószállingózás, szemcsés hó is érkezhet. Mérsékelt légmozgás mellett a levegő hőmérséklete késő estére mínusz 1-8, hajnalra mínusz 2-15 fokig süllyed. Az eleinte derült, havas tájakon lesz a hidegebb.

A köd és az alacsony szintű rétegfelhőzet - elsősorban Budapest tágabb térségében és az északkeleti országrészben - szerdán napközben is megmaradhat, amihez hószállingózás is társulhat. Másutt a rétegfelhőzet feloszlása után kisüt a nap. Holnap a legmagasabb nappali hőmérséklet mínusz 5 és plusz 4 fok között alakul, fagypont alatti értékek a tartósan borult, havas tájakon valószínűek.

Számottevő enyhülés a hét további részében sem várható, valamint jelentős havazásra sem lehet számítani. Hétvégén ismét lehet helyenként csapadék, elsősorban eső, ónos eső, fagyott eső formájában.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció