A frontoktól ezért leszünk nyugtalanok

HáziPatika

Majdnem pont 100 évvel ezelőtt fedezte fel egy norvég meteorológus a légköri frontokat. Hatásukat nemcsak a zaklatott időjáráson, hanem testi reakcióinkban is rendszeresen tetten érhetjük.

Légköri frontnak a határfelületet nevezzük, amely két eltérő hőmérsékletű (és így: sűrűségű) légtömeg találkozásánál alakul ki. A légköri front esetenként több száz vagy akár több ezer kilométer hosszú is lehet. A frontok az időjárás számos tulajdonságára hatással vannak: közeledésükre süllyed a légnyomás, változhat a páratartalom, esőzések jöhetnek, valamint a szél iránya és erőssége is megváltozik. Két fő fajtája ismert.

Légtömegek csatája

Hidegfront esetén a hidegebb légtömeg mozdul a melegebb felé, és mivel sűrűbb az utóbbinál,  viszonylag nagy sebességgel becsúszik alá, és maga fölé tolja - nagyjából úgy, ahogy egy kézi gyalu szokta a faanyagot. Ezzel a mozgással heves időjárási jelenségeket okoz: a hidegfrontokat gyakran kísérik intenzív szelek, illetve záporok, zivatarok és/vagy jégeső. Hidegfront esetén a hőmérsékletben nem feltétlenül következik be számottevő változás, de szárazabb, kevésbé párás lesz a levegő,  érkezése előtt pedig csökken, majd később gyorsan emelkedik a légnyomás.

Melegfrontnál a kisebb fajsúlyú meleg levegőtömeg a hidegebb fölé siklik. A levegő lassabban mozog, mint hidegfront esetén, így a front több ezer kilométerre is elnyúlhat, az időjárási jelenségek, például az eső (vagy havazás) pedig fokozatosabban fejlődnek ki. Ettől még lehetnek intenzívek: ha a légtömeg kellőképp nedves, villámlásokkal kísért heves záporok is kialakulhatnak. A légnyomás melegfront esetében is csökken a légtömeg megérkezése előtt, majd az átvonulás után úgy is marad; a melegfront érkezését a nyomásváltozás mellett sokszor ködképződés is jelzi.  

Nyugtalan időjárás - nyugtalan emberek
Nyugtalan időjárás - nyugtalan emberek

A hideg- és a melegfront is lehet nedves vagy száraz, a két legismertebb fronttípuson túl pedig beszélhetünk még okklúziós és veszteglő frontról is. Előbbi esetében egy hidegfront, amely általában gyorsabban halad, megelőz egy melegfrontot, majd a magasban, a hármaspontnak nevezett helyen torlódás alakul ki a különböző frontok között, amelyek eltérő irányokban terjednek ki onnan. Változatos időjárási jelenségek kapcsolódhatnak hozzá, a leggyakoribb esetben a levegő szárazabbá válása észlelhető. Veszteglő front esetében pedig egyik légtömeg sem tudja felváltani a másikat, így hosszabb ideig ugyanazon a területen marad a határfelület a két front között. Ez is sokféle időjárási jelenséget okozhat, de a felhősödés és a hosszabban tartó csapadékhullás gyakorinak mondható. Ilyenkor a front vagy szétoszlik néhány nap után, vagy átalakul hideg-, illetve melegfronttá.

A mozgó légtömegek és ezzel együtt a légköri frontok felfedezését 1919-ben jelentette be a norvég Jacob Bjerkens, aki apjával, Vilhelmmel ciklonok viselkedését figyelte meg, és ezen keresztül jutott a felfedezésre. Korábban ugyanis úgy vélték, hogy ha egy adott napon például a hőmérséklet melegebb vagy hidegebb lett, mint az előzőn, akkor ennek oka egyszerűen annyi volt, hogy ugyanaz a levegőtömeg hőt vett fel vagy épp adott le az eltelt nap során. Bjerkens ellenben rájött, hogy hideg és meleg légtömegek mozognak a bolygó felszíne felett, és ezek olykor összeütköznek egymással, ami változékony időjárást eredményez a határterületek közelében. A felfedezés után még több mint két évtizednek kellett eltelnie, hogy a légköri frontjelenségek a napi időjárási térképek állandó szereplőivé válhassanak.

Fájdalom, szédülés, és a frontok

Frontérzékenység alatt azt értjük, amikor valaki testi tünetekkel (legjellemzőbben fejfájással és ízületi panaszokkal) reagál az időjárás változásaira. A jelenség leginkább a légköri nyomás, illetve a levegő páratartalmának megváltozásához köthető, ezek pedig, mint láthattuk, gyakori kísérőjelenségei a légköri frontoknak. A tudomány mindazonáltal jelenleg nem ismeri el, vagy legalábbis nem tartja még egyértelműen bizonyíthatónak az összefüggést az időjárási frontok és az emberek ilyenkor észlelt testi tünetei között.

Mindenesetre a frontérzékenység nem korunk hóbortja, hiszen már Hippokratész is felfigyelt rá a Kr. e. 4. században, azóta pedig a népi folklór kitartóan ragaszkodott - és ragaszkodik végeredményben ma is - az összefüggés tételezéséhez. A XIX. század óta leginkább arthritises betegek tüneteit vizsgálták ebben az összefüggésben. Voltak is olyan eredmények, amelyek szerint a nyomásváltozás rontja a tüneteiket - más szakemberek ellenben arra hívták fel a figyelmet, hogy ezek olyan csekély mértékűek a legtöbb front esetében, mint amikor pár emeletet le- vagy felliftezünk egy épületben, így önmagában a nyomás nehezen okozhatja a fájdalmat.

Bizonyos időjárási és testi jelenségek között ugyanakkor már nem kérdés, hogy létezik összefüggés: ilyen például a vérnyomás és a hőmérséklet viszonya (minél melegebb van, annál tágabbak az ereink, így alacsonyabb a vérnyomásunk). A fejfájás, a diabétesz és a szív-érrendszeri betegségek és a frontok viszonyának pontos feltérképezése még várat magára, de a modern orvostudomány észleli a beszámolókat, és megpróbál minél többet megtudni a lehetséges összefüggésekről. A biometorológia nevű tudományág gyakorlói például éppen azon vannak, hogy meghatározzák, pontosan miként hatnak az időjárás változásai a Föld élőlényeire - köztük természetesen az emberre is.


Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+10, +16 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szerdán délelőtt tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, elszórtan eső, zápor is kialakul.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag