+17° - +39°
Nincs front

Jó sportolónak születni kell?

Léteznek született sprinterek vagy súlyemelők, a labdarúgás és a kézilabda esetében azonban kevésbé hangsúlyosak a velünk született adottságok. Genetikai állományunk jelentősen meghatározza a tehetségünket, de csak bizonyos mozgásformák esetén.

"Vérében van a labdarúgás" - szokás mondani egy briliáns focista labdazsonglőr mutatványait látva, ami részben igaz is, hiszen számos fizikai tulajdonságunk van születésünktől kezdve belénk kódolva. A teljes emberi géntérkép dekódolása nagyobb rálátást engedett az emberben zajló legapróbb folyamatokra, átírt jónéhány tudományos, illetve orvosi dogmát (lehetőség nyílt például a napjainkban egyre nagyobb teret hódító, személyre szabott terápiára). Génállományunkból számtalan olyan tulajdonság kiolvasható, amely végigkíséri az életünket: hajlamosak vagyunk- e bizonyos betegségekre, jobb- illetve bal kezünk az ügyesebb, vagy hogy milyen magasra növünk. Ahhoz, hogy bizonyos sportokban kiemelkedjünk az átlagból, szintén jól körülírható tulajdonságok kellenek. Ezeket ismerve már csak egy lépés, hogy a géntérképből kikeressük az ehhez szükséges molekuláris hátteret.
Lehetséges, hogy a nagy jövő előtt álló sportolók felfedezése néhány év múlva már nem egy-egy jó szemű edző érdeme lesz majd. A Guardian néhány éve szólaltatta meg a skót Aberdeen Egyetem egyik professzorát, akit egy neves futballklub keresett fel azzal a kéréssel: készítsenek tanulmányt róla, hogy lehetséges-e labdarúgók genetikai állományát szűrve kiválogatni a született tehetségeket. Az ötlet nem egyedülálló, az ausztrál Genetic Technologies nevű cégnél például az ACTN3 gén kimutatására készítettek egy tesztet, ami jellemzően a legjobb sprinterekben található.

Miért olyan gyorsak a jamaicaiak?


"A sportolói teljesítmény komplex fenotípus, amelyet olyan számszerűen mérhető mutatókkal jellemezhetünk, mint például az izomerő, maximális oxigénfelvevő képesség, gyorsaság. Mindezen képességek genetikai determináltsága igen jelentős mértékű lehet" - közölte Marosi Krisztina, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának kutatója, aki kollégáival A sportgenetikai kutatási eredmények áttekintése és gyakorlati alkalmazásuk lehetőségei címmel írt tanulmányt a sport és a genetika kapcsolatáról.
Eddig több mint 200 génpolimorfizmust hoztak összefüggésbe a fizikai teljesítménnyel. Azokat a génváltozatokat, amelyek az átlagnál jobb fizikai teljesítményre hajlamosíthatnak, úgynevezett "teljesítménynövelő polimorfizmusoknak" is nevezik. Ezek közül legtöbbet az angiotenzinkonvertáló enzimmel (ACE) foglalkoztak, amelyet a sportteljesítménnyel először Dr. Hugh E. Montgomery és kutatócsoportja hozott összefüggésbe. Az ACE-gén két gyakori allélja a deletiós (D) és az inszerciós (I) változatok. Myerson és munkatársai az I allél frekvenciáját mérték fel különböző versenytávon induló atléták körében. Kimutatták, hogy a  200 méteren induló futóknál 0,35, középtávfutóknál (400-3000 m) 0,53, míg 5000 méternél hosszabb futószámokban induló atlétáknál 0,62 volt az I allél gyakorisága. Az eredmények arra engedtek következtetni, hogy az ACE-gén I allélja hosszútávú állóképességi teljesítménnyel függ össze. Ugyanakkor a D allél jelenléte a gyorsaság- és erőorientált sportágakban lehet kedvező - mutatott rá a kutató.
Csak látszat, hogy egy startvonalról indulnak, génjeik ugyanis már születésüktől meghatároznak egyes sportolókat

Csak látszat, hogy egy startvonalról indulnak, génjeik ugyanis már születésüktől meghatároznak egyes sportolókat

A Guardian cikke elemezte a jamaicai sportolók sprinttávokon megfigyelhető dominanciáját. A fent említett D allél előfordulása a nyugat-afrikai országokban gyakoribb, mint például Európában vagy Ázsiában, Jamaikában ugyanakkor még az afrikai átlagnál is magasabb arányt mértek. A rabszolga-kereskedelem időszaka alatt körülbelül tízmillió embert hurcoltak el a fekete kontinensről az Újvilágba, közülük egymillió már a Karib-tengeren életét vesztette az embertelen körülmények miatt. Az utolsó állomásra, Jamaicára csak a legerősebb, legszívósabb emberek értek el, akikben a D allél is nagyobb arányban volt jelen. Nem csak a természet, hanem az emberi zsarnokság is szelektálta hát a jamaicai nép genetikai állományát, melynek eredményeképpen olyan elképesztő sportolókat tudnak felmutatni, mint Usain Bolt.

Jó focistának nem lehet születni

Nem csak a teljesítményt pozitívan befolyásoló géneket sikerült azonosítani, de a sportsérülésre hajlamosítókat is. Meghatároztak bizonyos ízületi szalagsérülésekkel összefüggő, illetve a hirtelen szívhalálra hajlamosító génvariánsokat is. Ez utóbbi közel négyszer gyakrabban fordul elő sportolóknál, mint hasonló korú nem sportoló fiataloknál, így szűrése emberéleteket is menthet.
A kutatás szerint a genomikai ismeretek bővülésével a sporttehetségek kiválasztásának genetikai aspektusai is előtérbe kerülhetnek a közeljövőben. A genetikai hajlam ismerete azonban csak olyan sportágak felé történő orientációban lehet irányadó, amelyekben döntően az állóképesség, a gyorsaság vagy az izomerő a teljesítményt meghatározó faktor. A genetikai adottságok alapján nem jósolható meg, hogy például labdarúgásra vagy kézilabdára alkalmasabb-e az illető - írja a tanulmány. Nem elég tehát, ha valakinek a vérében van a labdarúgás, de kitartás és rengeteg munka kell hozzá, hogy valaki az élvonalba küzdje fel magát.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+34, +39 °C
Minimum:
+17, +22 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában derült, gyengén felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag