Mire jók az okosgyógyszerek?

Ma, amikor már minden "okos" körülöttünk, és nem sci-fibe illő, ha valaki a telefonja digitális asszisztensével társalog, jogos elvárás lehetne, hogy a gyógyítás is olyan legyen, mint például a Star Trek epizódjaiban. Bár sokat kell még tennünk, de mérföldes lépésekkel haladunk ebbe az irányba.

Felületesen szemlélve azt hinnénk, hogy a gyógyítás nem fejlődött annyit az elmúlt évtizedekben, mint például a számítástechnika. A korábbi monstrumokból apró, tenyérnyi számítógépek lettek, mialatt mi még mindig ugyanazokban a kórházakban gyógyulunk.

Ám érdemes más szemmel nézni az orvoslás világára. Vegyük csak például azt, hogy vannak olyan betegségek, amelyek egyszerűen eltűntek a föld felszínéről - ilyen például a fekete himlő, amit oltási programmal sikerült megszüntetni. Jelenleg már csak néhány minta található belőle szigorúan őrzött laborokban. Más betegségeket, ha megszüntetni nem is sikerült, de ma már megelőzhetővé tettünk: jó példa erre a HPV okozta méhnyakrák, amely ellen 2014-ben vezették be Magyarországon is a választható ingyenes oltást.

Számos betegséget pedig egyszerűen kezelhetővé, gyógyíthatóvá változtatott a gyógyszerészek tudománya, gondoljunk csak korábban sok-sok áldozatot szedő cukorbetegségre vagy éppen az AIDS-re, amely mindössze néhány évtizede bukkant fel, mára viszont a fertőzöttek szinte ugyanolyan életet élhetnek, mint egészséges társaik.

Számos betegséget kezelhetővé, gyógyíthatóvá változtatott a gyógyszerészek tudománya

Számos betegséget kezelhetővé, gyógyíthatóvá változtatott a gyógyszerészek tudománya Az innovatív gyógyszerek az elmúlt 30-40 évben számos területen hasonló áttörést tettek lehetővé. A szív- és érrendszeri betegségek, a pszichiátriai kórképek, a daganatos vagy vérképzőszervi megbetegedések, a vírusos fertőzések vagy éppen a pszichiátriai kórképek sokkal nagyobb gondot okoznának ma innovatív gyógyszerek nélkül. Ez természetesen azt is jelenti, hogy az okosgyógyszereknek köszönhetően jelentősen emelkedett a várható életkorunk (akár több évtizeddel is), és ezzel párhuzamosan nőtt az életminőségünk, valamint az egészségesen töltött éveink száma is.

Sajnos még mindig maradt több olyan területe is a gyógyításnak, ahol van még mit tennünk. Jó lenne, ha több tumortípust és hatékonyabban tudnánk kezelni, megoldást találnák például az Alzheimer-kórra, vagy éppen egyes idegrendszeri elváltozásokat gyógyítani tudnánk. Mivel ezek a területek sok embert érintenek, jelenleg is intenzív kutatások folynak olyan új, innovatív termékek, okosgyógyszerek kifejlesztésére, melyek ezeknél a betegségeknél felhasználhatók.

Egyes betegségtípusok, például a TBC, a malária vagy egyes trópusi betegségek esetén azonban a fejlesztés nehézségei vagy a kisszámú érintett miatt a hagyományos gyógyszerfejlesztési modell nem követhető, mivel senki sem invesztálna akár több milliárd dollárt az okosgyógyszerek kifejlesztésébe, amely sosem térülne meg számára. Itt szükség lehet a fejlett országok kormányainak, vagy a nemzetközi szervezetek, esetleg a közadakozás segítségére, hogy új, hatékony vegyületek kerüljenek klinikai kipróbálásra és váljanak gyógyszerré.

"Na jó, de az új gyógyszerek nagyon drágák, és a gyógyszercégek jól megszedik magukat ezeken a betegek pénzén" - hallhatjuk gyakran a kétkedőktől. Valóban, az okosgyógyszerek nem olcsók, mert a kifejlesztésük sem az. Másik cikkükben már írtunk a fejlesztési költségekről, amely elérheti akár az éves magyar GDP egytizedét is egy-egy gyógyszer esetében. A gyártók tehát rendkívül sok pénzt költenek arra, hogy innovatív készítményeket fejlesszenek, és természetes, hogy szeretnék viszontlátni az erre költött pénzüket, haszonnal megfejelve. Hiszen a haszonból, okosan befektetve aztán újabb innovatív készítményeket fejleszthetnek, talán éppen azt, amellyel a mi életünket menthetik meg néhány év múlva.

Miért drágák akkor mégis az innovatív készítmények?

A jelenlegi szabályozás szerint a szabadalmi védettség húsz évig biztosítja a gyártónak a készítmény kizárólagos jogát, ennek lejártával bárki, aki képes rá és megszerzi a szükséges engedélyeket, gyárthatja az adott molekulát.

Mivel a gyógyszerek fejlesztése átlagosan tíz évet vesz igénybe, a szabadalom lejártáig a gyártóknak mindössze újabb tíz évük marad, hogy a fejlesztés, a klinikai kutatások és a gyártás költségeit kitermeljék, és hasznot is termeljenek. Így ugye már mindjárt érthető, miért drágábbak az innovatív gyógyszerek a generikusnál, ahol a gyártónak nem kell fejlesztésre költenie?

Az okosgyógyszerek drágák, de olyat adnak vissza nekünk, amely pénzzel megfizethetetlen: az egészségünket.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +9 °C

Túlnyomóan napos idő várható fátyolfelhőkkel, az ország északkeleti harmadán gomolyfelhőkkel is. Csapadék nem lesz, és a szél is gyenge marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 27 fok között alakul, nyugaton lesz a melegebb, keleten a hűvösebb idő. Hidegfront érkezett, de jelentős időjárásváltozást nem hozott.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra