Túlzás nélkül diadalút

Halálos kórból krónikus betegséggé vált az AIDS. A HIV kezelése ma már hatékonyabb és egyszerűbben elérhető, mint valaha, sokkal kevesebb mellékhatással jár, mint korábban. Több mint 30 gyógyszer hozzáférhető, nem számítva a kutatás alatt lévőket, és mind az életminőség javítását szolgálják. Elmondható, hogy hatékony gyógyszer-kombináció szedése mellett a páciens élete évtizedekkel meghosszabbítható.

A kezelés pedig messze nem csak a vírusok számának csökkentéséről szól. Az AIDS 1981-es regisztrálását követően sorra szedte áldozatait, az orvosok tehetetlenek voltak a betegséggel szemben, nem álltak rendelkezésre azok a gyógyszerek, amelyekkel hatékonyan fel lehetett volna venni a küzdelmet ellene. Ha valaki eljutott a fertőzés után azAIDSstádiumába, akkor 2 éven belül meghalt. Aztán a 90-es években forradalmi változás következett be, a gyógyszeripari fejlesztések pedig azóta is folyamatosak, sorra jelennek meg az innovatív gyógyszerek: ma már nem igazán kerülhet végstádiumba olyan ember, akinél a fertőzést és a betegséget időben felfedezik, gyógyszeresen kezelik. Ha sikerül kiválasztani a megfelelő gyógyszer-kombinációt, a beteg pedig megfelelően szedi a készítményt, együttműködik az orvossal, akkor a vírus szaporodását minimálisra, esetenként nullára lehet lecsökkenteni.
Halálos kórból krónikus betegséggé vált az AIDS
Halálos kórból krónikus betegséggé vált az AIDS
Ez konkrétan azt jelenti, hogy az érintett szervezete nem kerül immunhiányos állapotba, másrészt nem adja tovább a fertőzést, ami a prevenció egyik leghatékonyabb formája. Hála a korszerű kezelésnek, ma már kijelenthető, hogy ha az ellátást időben megkezdik, akkor az érintettek várható átlagos életkilátása 35-40 év lesz. Ráadásul ez a 35-40 év nagyon jó életminőségű, munkaképes évet jelent. Ez azonban csak akkor lehetséges, ha a beteg rendszeresen szedi gyógyszerét. Ha nem így tesz, akkor gyakorlatilag ugyanott tartunk, ahol 20-30 évvel ezelőtt: kialakul az AIDS stádium. Emiatt fontos az is, hogy a fertőzést időben felfedezzék. Az ugyanis, akiknél csak akkor diagnosztizálják az érintettséget, amikor már AIDS stádiumban van, ma sem menthető. Esetükben továbbra is halálosnak számít a betegség.
A legtöbb HIV-gyógyszer biztonságos, annak ellenére, hogy a tájékoztatóikban található információk talán aggodalomra adhatnak okot. Ezt azonban annak tudatában kell értelmezni, hogy sok vény nélkül kapható gyógyszer leírása is tartalmaz lehetséges mellékhatásokat. A terápia hatékonyságát mutatja, hogy a kezelésben résztvevők 75 százaléka munkaképes és teljes életet tud élni. Az különösen jó hír, hogy egyre újabb és fejlettebb módok állnak rendelkezésre a HIV-fertőzés kezelésére, a küszöbön álló gyógyszer-kombinációk használata pedig kiváltképp javíthatja a betegek kilátásait.

Hazai vizeken

Magyarországon a HIV fertőzöttek kezelése ingyenes, csak az úgynevezett dobozdíjat, 300 forintot kell megfizetni. Minden beteg olyan kezelést kap, ami számára a legmegfelelőbb, és ezt szó szerint kell érteni. Vannak ugyanis olyan megelőző vizsgálatok, amelyekkel feltérképezhető, milyen hatóanyagot érdemes választani. Később, ha mégis kiderül, hogy valamelyik gyógyszerre nem reagál az érintett, akkor módosítják a kezelést.

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Inkontinencia: kinek segít a lézeres műtét?Inkontinencia

Inkontinencia: kinek segít a lézeres műtét? A kezelési módok között akad hatékony, gyors és kíméletes!

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Tippek

Az innovatív gyógyszerek nagyon jó minőségű, eddig nem kapható készítmények, amelyek a mögöttük álló fejlesztések miatt nevezhetők "okosgyógyszernek".